Debat

En bedre pension

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne skal undervise mere.

Efterlønnen skal afskaffes, nedtrappes, gøres indkomstbestemt.

Ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er tre politiske signaler, som vi har hørt i august måned.

Mange lærere har i de senere år ønsket at stoppe, før de blev 67. Det er forståeligt, det er krævende at arbejde i folkeskolen. Der er ikke noget, der tyder på, at kravene bliver mindre de kommende år. Og dermed fortsætter lysten til at stoppe i alderen 60-66 år helt sikkert. Hvis den første politiske melding gennemføres, vil det naturligt forstærke tendensen.

Men der er et problem. Økonomien. Det absolut største pensionsproblem i DLFer de overenskomstansattes pension. Lad mig tage et konkret eksempel. Lærernes Pension har beregnet, at en overenskomstansat lærer, der går på pension som 67-årig, får 143.700 kroner i pension. En tjenestemand får 149.200 kroner. Ingen kæmpemæssig forskel og dog. Forudsætningerne er nemlig forskellige. Den overenskomstansatte skal have været lærer i 42 år, tjenestemanden i 37 år. En lærer i den danske folkeskole holder vist i gennemsnit 31-32 år. Hvis lærerne går af som 60-årige, ser tallene således ud: Den overenskomstansatte får 86.800 kroner, tjenestemanden 169.400 kroner. Forudsætningen er, at begge er begyndt som 25-årige. Kan det være rigtigt? Ja, desværre. Kan det være rimeligt?!

Sammenhold pensionsbeløbet for den overenskomstansatte med den anden politiske udmelding. Hvilken mulighed har denne lærer for at klare sig økonomisk? Hvordan bliver de sidste år af denne lærers arbejdsliv?

Svaret burde være indlysende. Der skal skaffes bedre pension for de overenskomstansatte. Dette gøres bedst og mest sikkert ved at hæve den nuværende pensionsindbetaling fra 15 procent til 18 procent - ikke nødvendigvis på en gang. Alternativt kan procenten hæves med alderen, for eksempel til 16 procent for de 40-50-årige og 18 procent for de 50-67-årige.

Nogle vil hævde, at løsningen er overgang til ny løn. Det er ikke korrekt. En forhøjelse af begyndelseslønnen vil hjælpe, men i ny løn er det kun grundlønnen, som er garanteret pensionsgivende.

Hvem skabte denne pensionsklemme? Den blev skabt med lærerpakken i 1992, med DLF som aftalepartner. Nu må DLF også hjælpe de overenskomstansatte ud af den igen. Derfor må et af kravene til Overenskomst 99 være en forhøjelse af pensionsprocenten. Jeg vil derfor opfordre alle til at stille dette krav på medlemsmøderne rundt om i landet.

Flemming Ernst

formand

Medlemsforum Øst, Lærernes Pension

Powered by Labrador CMS