Anmeldelse

Værd at vide om børnesikkerhed 0-15 år

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alvorlige børneulykker er et af de største sundhedsmæssige problemer og den hyppigste dødsårsag blandt børn mellem 0 og 15 år. Emner som trafik og fyrværkeri har i mange år været en obligatorisk del af undervisningen, men mange andre ulykkesrisici fører en mere eller mindre upåagtet tilværelse.

Til brug i både skole- og fritidsordninger udgives nu dette hæfte, der nemt og overskueligt kan bruges som opslagsbog om børns ulykker og forebyggelsesmuligheder. Små og store elever udsættes ofte for hver deres ulykker, og indholdet er derfor tydeligt aldersopdelt, så man hurtigt kan slå op på det relevante alderstrin. Og efter denne indledning med statistik og alderstypiske sikkerhedskrav og risici er der en alfabetisk stikordsliste, der giver en kortfattet oversigt over børnesikringer. Her er også nyttige faktainformationer om kemikalie- og planteforgiftninger og behandling heraf.

Lige netop fyrværkeri er omtalt med en række sikkerhedsregler, men den årligt tilbagevendende og Danmarks officielle side om fyrværkeri og forebyggelse - www.fyrvaerkeri.dk - savner jeg en henvisning til. For her er virkelig noget at hente for såvel underviser som elev, og lederen af denne kampagne har da også netop modtaget Dansk Selskab for Samfundsmedicins Public Health Pris. Inden vi ser os om, er det lige før nytår igen, og derfor er der i høj grad brug for at gøre opmærksom på dette forebyggende og livsvigtige materiale.

Til slut leveres en konkret tjekliste af børnesikkerheden såvel inden- som udendørs, link og en oversigt over Sund By Netværket med kontaktpersoner. Bogen er god at have stående på skolen, men i mange tilfælde vil man også kunne klare sig med opslag i publikationens elektroniske udgave, der kan hentes gratis på www.sund-by-net.dk