Skoleledere bør sige op i protest

Politikere skal ikke have lov at udnytte, at skoleledere er glade for deres skoler, mener Lederforeningens formand

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis vilkårene for ledelse bliver for urimelige, bør skolelederne søge andre steder hen.

Det mener Lederforeningens formand, Jens Færk. Han adresserer sin opfordring direkte til lederne i Hobro.

»Politikerne i Hobro skal ikke have lov til at udnytte, at skolelederne er glade for deres job. Når politikere tørrer det beskidte arbejde af på skoleledere uden at fortælle, hvad de ikke skal lave, så er jeg nødt til at råbe op«, siger Jens Færk.

Han anerkender, at det kan være nødvendigt at spare. Men udviklingen af skolens kvalitet er afhængig af ledelsen.

»Lederne skal både være igangsættere og holde udviklingen i gang, også når lærerne arbejder i team. Teamarbejde skal både koordineres og holdes op mod skolens og kommunens målsætning. Derfor er det uforsvarligt over for skolens virksomhed at spare på tiden til ledelse. Tværtimod er øget tid et must«, siger Lederforeningens formand.

Jens Færks skarpe udmelding preller af på venstremanden Jan Hviid, der er formand for børne- og kulturudvalget i Hobro.

»Mig bekendt findes der ikke en opgørelse over, hvor meget tid landets kommuner har afsat til skoleledelse. Andre afsætter måske mindre tid end os«, siger Jan Hviid.

Det argumenet køber Jens Færk ikke.

»Mig bekendt har skolelederne i Hobro ikke haft voldsomt meget tid i forvejen. Tværtimod er vores medlemmer ved at drukne i opgaver«, siger Jens Færk.

Ændringer på vej

Kommunerne har frihed til at afgøre, hvor meget tid deres skoleledere skal have til at udføre deres opgaver.

Derfor ønsker formanden for børne- og kulturudvalget i KL, Bjørn Dahl, ikke at kommentere niveauet i Hobro. Men han forudser, at der vil ske mange ændringer rundt om i kommunerne i de kommende år.

»Mange ledelsesopgaver vil lærerteam­ene kunne tage sig af. Samtidig har vi en fælles forståelse med Danmarks Lærerforening om, at det skal være lettere at administrere arbejdstidsaftalen. Det vil frigøre lederne til pædagogisk ledelse«, siger Bjørn Dahl.

folkeskolen@dlf.org