Venstre ønsker holddeling

De lavere klasser skal deles i hold og niveaudelt prøve indføres

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Partiet Venstre ønsker ikke den gamle niveaudeling tilbage i skolen, men partiet vil alligevel gerne dele eleverne i hold - også gerne efter niveau. Venstre ønsker forbudet imod en generel niveaudeling fjernet, og de gældende regler for holddeling udstrakt til også at gælde på lavere klassetrin. Samtidig ønsker partiet en overvejelse om at indføre flere niveauer i folkeskolens afsluttende prøve.

Det er nogle af kernepunkterne i Venstres debatoplæg om skolepolitik, som blev præsenteret i begyndelsen af august. Debatoplægget har overskriften 'Styrk det faglige'.

- Det er perspektivløst at vende tilbage til tidligere tider, hvor forældre og elever kunne vælge mellem to niveauer i overbygningen. I dag er det skolen, der bedømmer eleven og deler i hold, og det er fint, siger Venstres skolepolitiske ordfører, Anders Mølgaard.

- Vi ønsker ikke en fast niveaudeling af eleverne i to kasser, som det var tidligere, vi ønsker i stedet den øgede frihed. Hvis læreren ønsker at dele eleverne i fem hold, så skal det kunne ske, og hvis skolen ønsker holddeling i mere end 50 procent af timerne, så skal dét være muligt. Også en permanent deling skal være mulig.

Anders Mølgaard fortæller, at han har bedt undervisningsminister Ole Vig Jensen om at indkalde forligspartierne bag folkeskoleloven, når Folketinget mødes igen, for at diskutere justeringer af loven.

- Vi står hundrede procent ved loven fra 1993, men det er vigtigt løbende at vurdere behovet for justeringer, siger Anders Mølgaard.

Venstres ønsker om øgede muligheder for holddannelse og en niveaudelt prøve kan kun gennemføres ved en lovændring.

Deling ikke stempling

Tidligere undervisningsminister Bertel Haarder, Venstre, fortæller, at han har et medansvar for dette punkt i partiets debatoplæg. Han har forfattet det.

- Hvis man har 16 elever i en klasse og ønsker at dele dem i alle fag, så skal det være tilladt. Det skal heller ikke være forbudt at dele i 6. klasse. Der kan være brug for en generel holddannelse, siger Bertel Haarder.

- Det er den gamle diskussion, vi ikke kan vikle os ud af, hvor deling forbindes med stempling og sortering. Den skal vi væk fra. Holddeling skal være til gavn for eleverne, for eksempel hvis nogle mangler træning i et bestemt emne. Men i stedet for at tale om boglige og praktiske linier og genindførelse af realeksamen, så skal vi bare bruge muligheden for holddannelse i skoleloven.

Foruden punktet om holddeling indeholder Venstres debatoplæg 32 ønsker om blandt andet standardiserede prøver til eleverne på 3., 5. og 7. klassetrin, opprioritering af læsning, fjernelse af modersmålsundervisning i folkeskolen, obligatorisk kristendomsundervisning, fjernelse af arbejdstidsreglerne og indførelse af præstationsløn til lærerne, afskaffelse af enhedslærer-princippet, styrkelse af lederrollen og mere morgensang i skolen.hela