Debat

UBUREAUKRATISK AFTALE

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Reinhard Werner var så venlig at sende mig en kopi af et debatindlæg til Folkeskolen, hvor han omtaler vores arbejdstidsaftale. Jeg har derfor mulighed for at give det en kommentar med på vejen her i samme nummer.

Jeg er helt enig med Reinhard Werner i, at vi skal værne om den fælles fagforening. Det er en af grundene til, at jeg har været kritisk over for arbejdstidsaftalen, da den medfører meget forskellige vilkår for lærerne i folkeskolen til skade for sammenholdet. I kreds 91 mener vi, at det er vigtigt, at vi får en central aftale, der sikrer gode arbejdsvilkår for alle lærere i folkeskolen, uanset hvilken kommune, de er ansat i.

Den overenskomst, vi fik trukket ned over hovedet på grund af den udemokratiske forligsmandslov, indeholder en mulighed for at lave forsøg med arbejdstidsaftalen i den indeværende overenskomstperiode. Vi har på den baggrund i tæt samarbejde med lærerne, tillidsrepræsentanterne, skolelederne og de seks kommuner, som kredsen dækker, lavet en arbejdstidsaftale, der bygger på de principper, som vi anbefalede i forbindelse med de seneste overenskomstforhandlinger.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi mener, at vi har fået lavet en ubureaukratisk aftale. Den bygger på tillid til, at lærerne udfører et professionelt stykke arbejde, og den sikrer lærerne tid til det arbejde, de skal udføre. Et element i aftalen er ganske rigtigt, at det enkelte skema kan indeholde en mellemtime, hvor læreren ikke står til rådighed, og timen dermed ikke medregnes i arbejdstidsopgørelsen. Aftalen indeholder i øvrigt en række forbedringer i forhold til aflysninger, prøveaftalen, arbejdstidsbestemte tillæg, dispositionsfrihed til lærerne med mere. Vi har naturligvis ingen intentioner om at forringe arbejdsvilkårene for medlemmerne, og vi er meget overbeviste om, at det er det modsatte, der er tilfældet. Kommunens fordel ved aftalen er mindre bureaukrati og et forbedret pædagogisk miljø på skolen.

Forsøget bliver nu fulgt på to skoler, så lærerforeningen og Kommunernes Landsforening kan få en ekstern vurdering af, om vi når disse målsætninger. Falder forsøget positivt ud, kan nogle af erfaringerne måske bruges til at forbedre den centrale aftale til gavn for alle medlemmer i Danmarks Lærerforening.

Måske er vi ikke enige med Reinhard Werner i spørgsmålene om udviklingen af arbejdstiden og den decentrale løn, men vi er helt enige i, at kongressens beslutninger skal respekteres af både medlemmer, kredse og hovedstyrelse.

På vegne af kredsstyrelsen i kreds 91

Anders Bondo Christensen

kredsformand, kreds 91, Sønderborg