Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Resultater og Opgaver

Rigsdagen har beskæftiget sig med betydningsfuldt Arbejdsstof, som vil forme Folkeskolens Udvikling Aar frem og fastlægge Arbejds- og Livsvilkaar for Folkeskolens Lærerstand.

Det begyndte med Lovforslaget om Indførelse af Skolelægeordning ved alle Landets Skoler.

Saa kom Forslaget om Forlængelse af Tilskudsordningen til Skolebyggeri.

Derefter nogenlunde samtidig - og politisk set med stærk Sammenhæng - Forslaget om ny Skoleordning for Det tyske Mindretal i Sønderjylland og forbedret Tilskudsordning til private Skoler.

Endelig Lærerlønningsloven af 1946 og Præstelønningsloven, fordi det er den, der indeholder Bestemmelserne om Aflønningen af Lærernes kirkelige Arbejde som Kirkesangere og Organister, og Loven om Amtsskolekonsulenterne som Statstjenestemænd.

Folkeskolen nummer 31

august 1946

For 25 år siden

Sværere at blive lærer

Seminarierektor Tage Kampmann oplyser, at seminarierne i år har optaget cirka 4.000 af de 5.000 ansøgere. I Københavns-området måtte cirka 700 afvises og i Århus cirka 300. Fordelingen mellem mænd og kvinder har det sidste par år været efter forholdstallene 3-4.

Det er i stigende grad blevet 'in' blandt mandlige studerende at interessere sig for immaterielle ting som for eksempel pædagogik. Det er ikke længere pinligt at vælge lærergerningen. Dette kunne formodes at påvirke fordelingen mænd/kvinder, men man må huske på dels at der er flest piger på gymnasierne og dels, at de kortere uddannelser navnlig tiltrækker kvinder.

I øvrigt skal man lægge mærke til, at vi gennem HF har tilgang af de elever, som tidligere faldt under betegnelsen 'manden fra ploven', altså folk med en baggrund i erhvervslivet.

Folkeskolen nummer 33

august 1971