Anmeldelse

Sackgasse Freiheit

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sackgasse Freiheit" er en levende, medrivende og autentisk fortælling om den 14-årige Sofia, som altid har været et uønsket barn.

Fakta:

Titel: Sackgasse Freiheit

Forfatter: Jana Frey

Pris: 83,75 kroner

Sider: 92 sider

Serie: Easy Readers C

Type: Bog

Forlag: Alinea

Fortællingen begynder i München, hvor forfatteren møder Sofia på en café. Det bliver til flere møder mellem de to, hvor Sofia fortæller om sit trøstesløse, kærlighedsløse og omsorgssvigtende liv. Sofia har aldrig kendt sin far; moderen interesserer sig på ingen måde for hende. Stedfaderen Karl kommunikerer kun med Sofia gennem tæsk. Da Sofia er fem år gammel, får hun en lillebror. Sofia føler sig endnu mere tilovers og flygter gentagne gange hjemmefra. De desperate forsøg på at råbe om hjælp får ikke forældrene til at ændre adfærd. Sofia møder Anna, som hun bliver gode venner med. Annas forældre tager sig også godt af Sofia. Det er et stort tab for Sofia, da Anna flytter til München.

Efter gentagne flugtforsøg hjemmefra bliver Sofia anbragt på flere forskellige ungdomshjem. Ingen af stederne vil hun være, hvorefter hun bliver gadebarn. Livet på gaden er ingen dans på roser, og hun møder forskellige unge mennesker, som hun søger tilflugt hos i besatte huse. Narko- og luderlivet bliver også en del af Sofias hverdag; dog forsøger hun at undgå at blive luder, men bliver fristet af forskellige former for narkotika.

Til sidst er Sofia så syg og afkræftet, at hun ved vennen Bens hjælp bliver indlagt på et hospital. Her får hun besøg af moderen og stedfaderen, som hun afviser. Anna og forældrene kommer også, og de tager Sofia med hjem for at hjælpe hende på fode igen.

En fortælling, der giver mulighed for en god læseoplevelse og mange gode samtaleemner. Anbefales fra slutningen af 8. klasse.