Debat

BRISTEDE FORHÅBNINGER

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter regeringens økonomiaftale med kommunerne for 1997 hed det sig, at nu ville folkeskolen få tildelt de længe savnede computere og netværk samt uddannelsesressourcer til lærerne, og meget flot lød det, at folkeskolen var det eneste område, som kunne påregne en serviceudvidelse i en stram finanspolitisk tid. Ikke en eneste ansvarlig politiker kan nemlig være i tvivl om, at folkeskolen 'skriger efter ressourcer' til virkeliggørelse af IT-strategien (informationsteknologi). Ved aftalens indgåelse var utallige skuffelser glemt fra tidligere løfter fra ikke mindst vores 'ultra bløde forskningsminister' Frank Jensen (gud ved, om denne hr forskningsminister har taleret i regeringen, er han blot en kransekagefigur? Eller bruger han al sin energi på de 'åbenbart meget vigtigere mobiltelefondebatter'?), som nu flere gange har lovet 'guld og grønne skove' vedrørende indkøb af IT-grej til folkeskolen, et område, han fremhæver som meget vigtigt, ikke mindst i et fremtidsperspektiv for Danmark.

Af ovennævnte årsager er det utrolig skuffende og ansvarsforflygtigende, at vi nu atter en gang bliver oplyst i pressen om, at aftalens IT-strategi 'kun' er en opfordring til kommunerne om at følge IT-strategien, og intet bloktilskud bliver øremærket folkeskolens indkøb af computere/netværk og den meget nødvendige efteruddannelse for lærerne. Det er fuldstændig urimeligt, at den enkelte kommune efter økonomisk formåen nu selv skal finde mulighederne for at følge strategien, eller den enkelte skole/den enkelte skoleleder/ den enkelte lærer nu skal kæmpe lokalt for at få indkøbt det IT-grej, som faktisk er en forudsætning for at opfylde folkeskolens intentioner, en 'kamp', som skal udkæmpes sammen med andre store 'kampe' som for eksempel kampen om tidssvarende (boglige) undervisningsmidler. Vi risikerer nu, at eleverne alt efter bopælskommune oplever endnu større forskelle på forudsætningerne for deres folkeskolegang. Politikerne må sikre, at den fælles folkeskole ikke 'smuldrer helt hen' i disse decentraliserings(mode)tider.

Økonomiaftalen er en hån mod en medarbejdergruppe, som dagligt dybt engageret prøver at implementere lovens intentioner uden at være i besiddelse af de nødvendige redskaber. Man svigter endnu en gang medarbejderne i folkeskolen, og det er atter en gang en skuffende skolepolitik fra en regering, som bryster sig af at satse på uddannelse. Igen løber man fra afgivne løfter. Troværdighed om skolepolitikken savnes til overmål.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Bjarne Danielsen

skoleinspektør

Brande