Hvad vil I gøre ved det?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

USA bruger flere penge per indbygger på uddannelse end noget andet land. Alligevel klarer amerikanske skolebørn sig dårligere sammenlignet med andre vestlige lande i fag som matematik og naturvidenskab. Nogle mener, at det ligefrem truer vores nationale sikkerhed. Hvad har I tænkt jer at gøre ved det? Sådan lød det sidste spørgsmål i den tredje og sidste tv-debat mellem Obama og McCain.

Obama: Skolen har betydning for nationens sikkerhed

»Det spørgsmål har måske mere at gøre med vores økonomiske fremtid end noget andet. Det vil sige, at det også har betydning for vores nationale sikkerhed. Vi skal have vores uddannelsessystem rettet op, og vi har brug for både at reformere systemet og at tilføre flere resurser«, svarede Barack Obama. USA har brug for en hær af nye lærere specielt til matematik og naturfag, fortsatte han. Højere løn skal trække de bedste kræfter til.

Og så fik forældrene en opsang. Det er deres ansvar, at børn er parate og ivrige efter at lære. »Sluk for tv og computerspil og tag ansvaret alvorligt«, lød opfordringen.

McCain: Beløn de dygtige og fyr de dårlige

»USA bruger allerede mange penge på uddannelse«, svarede John McCain. Derfor skal skolesystemet reformeres, før han vil bevilge flere penge til uddannelsesområdet.

Vi har opnået ligeret til skoler efter mange års kamp. Men hvad er fordelen ved at sende et barn til en dårlig skole i et lavindkomstområde? spurgte han - og svarede selv: »Valgfrihed og konkurrence mellem skoler er nøglen. Det er bevist i New Orleans og New York. Vi skal belønne gode lærere, finde andre job til de dårlige og give folk mulighed for at vælge skole«.

Tv-debatten kan ses på YouTube - The Third Presidential Debate 2008 - Education