Anmeldelse

Guld og grønne skove

'Guld og grønne skove' er ifølge forlaget det første af tre litteraturhistoriske hæfter for folkeskolens elever i 7. til 10. klasse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 Dette periodehæfte omhandler tiden fra 1800 til 1870. Umiddelbart hører romantikkens tekster ikke til de lettest tilgængelige. Sprog og livsforståelse kan virke meget fjern fra elevernes hverdag. Men det er faktisk lykkedes forfatteren at bygge bro mellem nutidens elever og en række af 1800-tallets forfattere. Om eleverne så vil begive sig over på den anden side af århundredet og se på tidens tekster og billeder, er givetvis en anden sag. Men Lars Handesten har gjort sit arbejde og gjort det godt, resten må vel være op til dansklærerens pædagogiske og faglige formåen.

Fakta:

Titel: Guld og grønne skove

Forfatter: Lars Handesten

Pris: 78 kroner

Sider: 72

Forlag: Alinea, Alinea

Med udgangspunkt i 90'ernes hjerte og smerte og to lys på et bord guides eleverne tilbage med gode sammenbindende beskrivelser og meningsfulde opgaver og ind i romantikkens verden. De møder her blandt andet 'Agnete og Havmanden', 'Klods Hans' i flere udgaver, Adam Oehlenschlägers 'Guldhornene' og 'Der er et yndigt land'. De higer og søger i gamle bøger, men støvet falder af teksterne og malerierne, og eleverne kan med undren gå på opdagelse i en lidt fjern verden og trække de historiske og idéhistoriske linier, der i sidste ende er bundet op på dem selv. Gud ske tak og lov for, at selv B.S. Ingemann får en chance i klasseværelset. Hæftet slutter med 'Jens Vejmand' og den kritiske realisme og lover godt for de næste bind.

Powered by Labrador CMS