Lærere stjæler eksamensopgaver

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et britisk lærerpar er blevet anholdt i London, anklaget for at have stjålet den årlige matematikopgave til den eksamen, der svarer til grundskolens afgangsprøve. Efter tyveriet, som skete fra den ene lærers skole, anklages de to undervisere for at have vist opgaverne til omkring ti elever. Det vides ikke, om lærerne tog penge for det. Det er ikke første gang, at tilliden til det britiske eksamenssystem er blevet misbrugt på denne måde. Sidste år var der eksempler på, at matematikopgaven til det, der svarer til studentereksamen, ligefrem blev solgt til eleverne for over 4.000 kroner. Firmaet, som står for at udfærdige og distribuere landets eksamensopgaver, Edexcel, har været ramt af en lang række uheld og fejl. For eksempel har der været egentlige fejl i diverse opgaver, som så ganske enkelt ikke kunne løses af nok så dygtige elever. Det nye eksempel på, at systemet kan misbruges, øger ikke tilliden til det private selskab.

'De, der søger at snyde systemet, må ikke få lov til at vinde. Eksamenssystemet er baseret på tillid. Når nogen bryder denne tillid, er det vigtigt, at det bliver opdaget, så vi kan opretholde systemets integritet. Vi må vise på en kraftfuld måde, at snydere ikke kan få fordele', sagde Edexcels direktør, John Kerr.

De elever, som fik lejlighed til at se matematikopgaven, vil få et gensyn med den på eksamensdagen. For det er ikke sikkert, at de var klar over, at der var tale om den rigtige opgave, og så skal de ikke straffes.

Deres resultater til eksamen vil dog blive sammenlignet med deres tidligere indsats i det matematiske, og hvis der lader til at være sket helt utrolige fremskridt, vil der blive indledt en undersøgelse.