Russerne kommer

En delegation fra Ruslands lærerforening har besøgt Danmark

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Moskva er det helt umuligt at finde unge lærere. De kan nemlig tjene tre til fire gange så meget, hvis de tager et job i det private erhvervsliv.

I sidste uge besøgte en delegation fra den russiske lærerforening Education and Science Employees Union of Russia (Eseur) Danmarks Lærerforening. Ud over at holde møder med DLF's hovedstyrelse og en lokalkreds, var de også i Undervisningsministeriet og på en almindelig skole.

De besøgte Enghavegård Skole i Gladsaxe, og her bemærkede den internationale sekretær, Nikolay Kolobashkin, især de mandlige lærere.

'I Rusland er 90 procent af lærerne kvinder. Derfor var det meget specielt for os at komme ind i en 1. klasse og se børnene hænge på deres mandlige lærer. En mandlig lærer i de små klasser i Rusland ville være et mirakel', siger han.

Nikolay Kolobashkin fortæller, at hovedårsagen til den voldsomme overvægt af kvinder er, at lønnen er meget lav.

Skolens mål er også anderledes i Rusland, hvor lærerne ifølge Nikolay Kolobashkin går meget op i, hvordan eleverne for eksempel klarer sig i konkurrencer i matematik eller naturvidenskab. Det indtryk, han fik af de danske skoler, er, at lærerne koncentrerer sig mere om at forberede børnene til deres eget liv. Gruppearbejdet og den noget friere omgangstone var også delvist fremmed for ham.

Gruppen af delegerede besøgte Holbæk Lærerkreds, og der bemærkede Nikolay Kolobashkin, at kredsstørrelsen er noget anderledes end i Rusland, hvor en kreds består af en kredsrepræsentant, en kasserer, måske en assistent og omkring 50.000 medlemmer.

'50 til 60 procent af kontingentpengene bliver på skolerne, for Eseur virker stadig mange steder lokalt som opsparingsfond'.

Eseur's afdeling har alene i Moskva 500.000 medlemmer. Derudaf er de 200.000 studerende, hvilket skyldes, at foreningen organiserer alle typer studerende. I Rusland uddannes lærere på universitetet, hvor de tager en slags pædagogikum efter deres akademiske fag, så alle studerende er potentielle lærere. Det svære er så bare at få de unge til at vælge lærerarbejdet.

Nyt at forhandle

På mødet med DLF's hovedstyrelse fortalte delegationen om, hvor svært det har været at danne en ny uafhængig fagforening.

'Førhen var en fagforening en del af det officielle system, og det, at vi nu skal kæmpe for vores medlemmer og forhandle med arbejdsgivere og ministerier om aftaler, er noget helt nyt', sagde Nikolay Kolobashkin, som var den eneste i delegationen, der taler engelsk.

'Men vi har fået stor hjælp fra vores kolleger i DLF og andre europæiske lærerforeninger, og EI (lærernes verdensorganisation, Education International, Redaktionen) har hjulpet os meget med kurser om forhandlingsteknik', sagde han.

Delegationen fremhævede også det pres, som andre lærerorganisationer har lagt på de russiske myndigheder.

'I perioder var der medlemmer, som ikke fik løn i halve og hele år, men jeres fælles pres har hjulpet os, så forholdene nu er forbedret kraftigt'.

En lærerløn svarer dog stadig kun til 40 procent af en industriarbejders løn, og 12 procent af de lærere, som har nået pensionsalderen, underviser stadig.

'Det gør de, fordi pensionen er ganske elendig, og fordi der er stor mangel på lærere', forklarede Nikolay Kolobashkin.

pai, - th