Anmeldelse

Islam

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en god tradition og godt samarbejde, som forlaget Gyldendal har med dagbladet Politiken, når de i fællesskab udgiver undervisningsaviser med aktuelle og meget prisbillige undervisningsmaterialer.

Derfor er det dejligt, at der nu er kommet en 2005-version af temaavisen om islam. For cirka ti år siden underviste jeg i en lignende undervisningsavis om islam med stor succes. Og jeg vil mene, at jeg nok kan opnå lige så store resultater med den nuværende og opdaterede version.I de ti år, der er gået, siden den allerførste version udkom, er verden blevet meget mere fokuseret på, hvad islam er for en størrelse, og hvem muslimerne er på godt og ondt. Det er måske særligt på ondt, at den vestlige verden har fokuseret på islam, men forhåbentlig kan læsningen af denne temaavis være med til at nuancere billedet.Den handler blandt andet om, at man kan være muslim på mange forskellige måder, og at islam i Danmark ikke er nogen entydig størrelse. Desuden omhandler avisen de helt store spørgsmål om integration og inkludering af "de fremmede" i Danmark, og at Danmark er et multireligiøst samfund, der på mange måder kan være stolt af og glad for de muslimer, som bor her. Islam udelukker for eksempel ikke muslimer fra at deltage i dansk politik, samfundsdebat, rap og hiphop eller i at være moderne, sekulære (ny)danskere. Desuden er der i avisen et rigtig godt leksion, hvor eleverne kan hente mange nyttige oplysninger. Der er interviews med spændende mennesker af forskellig religiøs opfattelse. Vi ser på perspektiver og alternativer i det internationale billede af islam i andre lande, pilgrimsrejse til Mekka, kampen for tildækningen og meget mere. Hvis jeg absolut skal være kritisk, kan man sige, at denne undervisningsavis på ingen måde må stå alene, for så risikerer vi, at de unge kommer til at mangle forforståelse og faglig substans. Og her kan man så anbefale Gyldendals blå serie: "Troens Verden", som medtager alt det baggrundsstof, som mangler i en aktualiseret undervisning med denne temaavis.