TVIND opretter nye friskoler

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er Tvind-koncernen igen på banen med nye forsøg på at oprette skoler. Fire nye friskoler er anmeldt klar til august, nemlig på Skydebanegård i Kokkedal, i Magleby ved Skælskør, på Nakkebølle ved Faaborg og i Bogense.

Alle fire steder ejer Tvinds pengetank, Fælleseje, store bygningskomplekser, som står tomme, efter at Undervisningsministeriet det seneste års tid - efter Højesterets afvisning af dele af Tvind-særloven - har fjernet godkendelserne fra Tvinds oprindelige 32 skoler.

De fire nye skoler oprettes i bygninger, hvor Tvind samtidig enten har eller forsøger at få godkendt socialpædagogiske opholdssteder, som er institutioner for vanskeligt stillede børn og unge med sociale problemer. Ideen er så, at børnene bor på opholdsstedet og går i skole i friskolen, som ligger i samme bygningskompleks.

En del af Tvind-særloven fra 1996, som ikke blev kendt ugyldig af Højesteret, gør det ulovligt for friskoler som Tvinds, der ikke modtager statstilskud, at have kostafdelinger. Nu forsøger Tvind sig så med den samme model, som man forgæves forsøgte sig med i 1997, nemlig at oprette kollegier sammen med friskolerne, men nu med socialpædagogiske opholdssteder som overnatningsmulighed i stedet for kollegierne. Hverken på Skydebanegård eller Nakkebølle er de socialpædagogiske opholdssteder endnu godkendt. I de store bygninger i Nakkebølle er der desuden en institution for mere end 20 socialt belastede voksne.

I Dansk Friskoleforening ser man ifølge sekretariatsleder Cecil Christensen med uro på kombinationen med friskole, som ikke blot Tvind-koncernen, men også andre indehavere af socialpædagogiske opholdssteder forsøger sig med.