Debat

Offentlig karaktergivning - nej tak

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Berlingske Tidendes leder omtaler og kritiserer den 1. juni sundhedsministerens karaktergivning af landets hospitaler. Man opregner rimeligt sobert nogle af de praktiske konsekvenser af denne karaktergivning. Det er fuldstændigt korrekt, at vi ikke alle kan være patienter på de samme populære hospitaler - og hvad så med alle de andre?

Læsere med god hukommelse vil huske Berlingskes og deraf styrede avisers synspunkter og hetz mod Danmarks Pædagogiske Institut, fordi vi i efteråret 1999 som led i et forskningsprojekt ikke ville medvirke til offentlig karaktergivning af skoler på grundlag af børns læseresultater. Bortset fra at Projekt Danlæs ikke var hemmeligt - som påstået af aviserne og Venstre - og bortset fra at vi ikke fik rimelig adgang til at forsvare os mod angreb fra alle sider - så var et af vore væsentligste argumenter, at 'karakterer og frit skolevalg' er en ren illusion af mange grunde, blandt andet af de af avisen selv anførte. Nu har Roskilde Dagblad så gennemtvunget offentliggørelse i én kommune. Gad vide, om forældrene i Roskilde blev så kloge af denne offentlige karaktergivning, at der er kommet gang i flytning af elever til topkarakterskoler?

Jørgen Christian Nielsen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

seniorforsker

Danmarks Pædagogiske Institut