Tom Ploug Olsen lukker og slukker

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På fredag holder Danmarks Lærerhøjskole afskedsreception for institutionens sidste rektor, og den 30. juni nedlægges Lærerhøjskolen. Dagen efter rejser Danmarks Pædagogiske Universitet sig så som Fugl Føniks i asken fra Danmarks Pædagogiske Institut, Danmarks Pædagoghøjskole og Danmarks Lærerhøjskole.

Rektor Tom Ploug Olsen har gennem årene ydet en engageret indsats for lærernes efter- og videreuddannelse og for folkeskolen.

Tom Ploug blev læreruddannet fra Emdrupborg i 1961. I 1969 tog han cand.pæd.-eksamen, han var prorektor i to år, inden han i 1990 blev valgt som rektor. Tom Ploug har professionelt beskæftiget sig med uddannelsesforskning i mange sammenhænge. Selv har han blandt andet forsket i strategier for skoleudvikling, pædagogisk innovation og udviklingsarbejder.

De seneste år blev kræfterne brugt på at forsvare Danmarks Lærerhøjskole mod evindelige politiske anslag, og selv om Bertel Haarder forsøgte, lykkedes det ham ikke, som han selv sagde, da han gik af som undervisningsminister, 'at få skovlen under Lærerhøjskolen'.

Men en stor evalueringsrapport virkede i 1998 som den torpedo, der banede vejen for nedlæggelsen. Tom Ploug kæmpede længe indædt imod, og da slaget var tabt, brugte han energien på at få noget kvalitativt ud af planerne om et pædagogisk universitet. Den sidste tid har han dog i lange perioder været ukampdygtig på grund af sygdom.

Bestyrelsesformand Ivar Koed og konstitueret rektor Nils Holdgaard Sørensen inviterer til afskedsreception fredag den 16. juni, klokken 14 til 16, på Danmarks Lærerhøjskole i København.