Debat

En interessant skoledag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skab helhed for børn og giv dem en skoledag fra 8-14 gennem hele skoleforløbet fra børnehaveklasse til 9. klasse. Det enkelte barn vil på den konto i løbet af ti år få hævet timetallet i skolen fra 10.200 til 12.000, og det vil give skolen mulighed for at løse sin opgave ikke bare lidt bedre, men utroligt meget bedre.

Hvad koster en skoledag fra 8-14 for alle børn i folkeskolen? Undervisningsministeriet har beregnet, at det vil medføre en merudgift til folkeskolen på 1,7 milliarder kroner. Herfra går en besparelse til personale til mindre åbningstid i skolefritidsordning og fritidshjem på 675 millioner kroner, således at merudgiften bliver cirka en milliard kroner. Den samlede nationale udgift til folkeskolen udgør i øjeblikket 25 milliarder. Merudgiften ved at indføre en skoledag fra 8-14 udgør således efter ministeriets beregning fire procent. Men den vundne tid til børnenes læring udgør 17,6 procent.

Merudgiften til en skoledag fra 8-14 bliver reelt mindre end en milliard. Normeringen i skolefritidsordning og fritidshjem kan nemlig reduceres yderligere, idet en andel af børnene ikke vil have behov for at blive passet, når skoledagen slutter klokken 14 for alle. Samtidig vil mange kommuner kunne spare på skolebuskørsel, idet bussen kun skal køre hjem klokken 14 og ikke som nu også klokken 12 og 13.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Pasning af færre skolebørn kan reducere de kommunale udgifter med yderligere 400 millioner om året. Den samlede merudgift til en skoledag fra 8-14 for alle børn bliver således kun 600 millioner svarende til 1.000 kroner om året per barn. Der kan på den måde opnås en forøgelse af undervisningstiden med 17,6 procent for en merudgift på kun 2,4 procent.

Det må da gøre en skoledag fra 8-14 interessant for statsministeren, ja, selv for finansministeren. På den måde kan Danmark ikke blot gøre det en smule bedre, men meget bedre for børn og forældre. Tænk på, hvad det giver af tid til udvikling og fordybelse i skolen. Vi kan få en folkeskole i den globale superliga - en skole i verdensklasse.

Folketinget bør ved kommende finanslove vedtage, at kommunerne får udbetalt 600 millioner mere om året i generelle tilskud som kompensation for merudgifterne ved at indføre en skoledag fra 8-14.

Regeringen bør snarest udmelde, at de kommuner, der gennemfører en skoledag fra 8-14 for alle, vil få udbetalt 1.000 kroner ekstra i generelle tilskud per elev om året. Begynd udbetalingen allerede nu. Ved på den måde at påskønne de kommuner, der havde dristighed nok til som 'første bølge' at starte en skoledag fra 8-14 uden sikkerhed for kompensation, viser regeringen, at den er oprigtig i ønsket om at gøre det en smule bedre for børnene i Danmark.

Magne Uldall-Jessen

chefkonsulent

tidligere skoledirektør i Skive

Powered by Labrador CMS