Pris for kritisk journalistik

Hæder til journalist, der gennemhullede Mandag Morgens konklusion om danske læreres ineffektivitet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En række artikler i Folkeskolen om Mandag Morgens fejlagtige sammenligning mellem danske og hollandske læreres arbejdsindsats er blevet belønnet. Ved Dansk Fagpresses uddeling af Anders Bording-prisen den 4. juni på Københavns Rådhus modtog freelancejournalisten Mikkel Hvid en plakette for aktiv journalistik og kritisk stædighed.

På baggrund af hans artikler måtte Ugebrevet Mandag Morgen indrømme, at deres regnestykke ikke holdt, fordi de hollandske og danske tal var usammenlignelige.

- Vi danskere har det med at acceptere selvindlysende sandheder. Mikkel Hvid har sat sig for at efterkontrollere selvindlysende sandheder og med held påvist, at de ikke holder, sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen, da han overrakte hædersbevisningen.

Pressens minister advarede journalister og redaktører mod magelighed og undladelsessynder.

- Mikkel Hvid har været dydens vogter og afsløret en synder, sagde statsministeren, der efterlyste mere kritisk sans og selvkritik hos medierne.

Priskomiteens formand, chefredaktør Svend Erik Pedersen, sagde:

- Det triste er, at de elektroniske medier og dagspressen, som gladeligt bragte de forkerte informationer, ikke ydede korrektionen den ringeste opmærksomhed.

Selve Anders Bording-prisen modtog 'Ingeniøren' for en fornem relancering med afsæt i grundige analyser, fornyet koncept og en synlig satsning på fagpressens kerneydelse: journalistik.

'Hospitalslaboranten' modtog en plakette for en målrettet satsning på kritisk journalistik, der rækker ud over fagets grænser.Dj