Tal der taler

Få danske børn føler sig ensomme, og de er meget flittige til at børste tænder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danske børn er ikke særlig nervøse, men over halvdelen af dem siger, at de har været i dårligt humør én gang om ugen inden for de seneste seks måneder, og mange 11-årige danskere (41-43 procent) har haft svært ved at sove omkring én gang om ugen inden for det seneste halve år.

De danske børn har mere ondt i ryggen end jævnaldrende i andre lande, men til gengæld meget lidt mavepine, hvorimod belgiske børn ofte har ondt i maven.

Et sted mellem 62 og 74 procent af de danske børn dyrker fysiske aktiviteter i deres fritid to til tre gange ugentligt, hvilket placerer dem henholdsvis i midten og noget under midten i forhold til jævnaldrende i andre lande. De ser mindre fjernsyn end børn i Rusland, Polen og Estland, men mere video end spanske børn. Ingen overgår dog 15-årige grønlandske drenge i video-kigning - 53 procent af dem ser video i fire timer eller mere hver uge.

Danske drenge spiller en del computerspil (29 til 37 procent), mens pigerne ligger i den lave ende (tre til ni procent).

I Danmark kan mellem ni og 34 procent af de 11- til 15-årige være sammen med vennerne og dermed væk hjemmefra fem til syv aftener om ugen. Men Danmark ligger lavt, når det handler om at have tid sammen med vennerne lige efter skoletid i fire til fem dage om ugen. Når det gælder 15-årige, ligger Danmark lavest på listen med 26 til 28 procent. Hvad dette skyldes, er svært at gennemskue. Måske skyldes det, at danske børn har mange sportsaktiviteter om eftermiddagen, eller at de har arbejde efter skoletid? Men nordmænd ligger i hvert fald højest i dette spørgsmål med 51 til 64 procent, der ofte ser deres venner efter skoletid.

De danske børn spiser ikke hamburgere, pølser og slik hver dag, men alligevel børster de fleste af dem tænder to gange dagligt. Herved scorer de højt på listen sammen med svenske jævnaldrende.

Hovedpine er generelt et problem i alle lande også blandt 11- til 15-årige, men Danmark ligger lavt med sine 16 til 32 procent, der har haft hovedpine én gang om ugen inden for det seneste halve år. Pigerne har mere hovedpine end drengene.

En del danske børn har spist hovedpinepiller i den seneste måned, hvorimod meget få danske børn spiser sovepiller. Her er tallet på en til fire procent. Dette er højt overgået af 11-årige børn i Schweiz, hvor 16 til 17 procent har spist sovepiller den seneste måned. Når de schweiziske børn når 15-års alderen er antallet af sovepiller dog faldet væsentligt - nemlig til, at fem til seks procent har spist sådan én inden for den seneste måned.

Danske børn taler rimeligt godt med deres forældre, og det gør jævnaldrende fra andre lande også, men de danske børn skal blive 15 år, før det går nogenlunde at tale med jævnaldrende af modsat køn.

75 procent af de danske børn bor sammen med to forældre. Her er tallene 57 procent og dermed lavest på listen for grønlændere, mens det er 91 procent og dermed højst på listen for spaniere.

At være ensom eller føle sig hjælpeløs er ikke noget, mange danske børn kender til. Danmark ligger lavest på listen for ensomme 13- og 15-årige (to til seks procent) og tredjelavest, når det gæl-der de 11-årige (seks til syv procent). I Lithauen er der 29 procent af de 15-årige piger, der ofte føler sig ensomme. Men 11-årige danskere befinder sig i toppen af listen (32 til 44 procent), når der tales om at være nedtrykt én gang ugentligt eller mere. Det kender de til gengæld ikke meget til i Tyskland.

Svenske børn føler sig oftere sunde end danske børn. Sverige topper listen her med 58 til 73 procent af børnene i 11- til 15-års alderen, der siger, at de føler sig meget sunde. Danskerne ligger i midten med 28 til 40 procent, der føler sig meget sunde.

Om det er svenskernes selvvurderede sundhed, der afspejler sig, vides ikke, men svenskerne ligger i hvert fald højest i spørgsmålet om at være glade ('very happy') for livet. Det siger 64 til 70 procent af de 11-årige svenskere, at de er, mens kun 33 til 37 procent af de 11-årige danskere har samme opfattelse.

I Norge er børnene mere trætte end andre steder (32 til 50 procent over de tre aldersgrupper), selv om Danmark er godt med, når det gælder trætte børn. 21 til 32 procent føler sig tit trætte om morgenen, når de skal i skole.hela