Debat

Ny mageløs opdagelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ny bestilt undersøgelse truer med at aflede opmærksomheden fra den væsentligste årsag til folkeskolens i forhold til tidligere stærkt forringede uddannelsesniveau. Der står ganske vist en vaskeægte professor, Anne Bamford, oven i købet af australsk observans, bag. Men undersøgelsen er bestilt af Kunstrådet (omtalt i Folkeskolen nummer 19), der bestemt ikke er uinteresseret i, at en professor finder, at en styrkelse af de kunstneriske/musiske fag er en betingelse for en efterspurgt højnelse af vort uddannelsesnivau. Vil man styrke indlæringen af de boglige fag, skal man bare udfolde sig mere musisk i skolen. Den er blot lidt for billig, omend den måske bibringes en vis holdbarhed i en tid, hvor udsynet til de virkelige årsager ønskes sløret mest muligt. Anne Bamford har observeret, at de kunstneriske/musiske fag står i høj kurs i lande, hvor den faglige indlæring er kvalitativt bedre end hos os. Ergo slutter hun til Kunstrådets sikkert udelte glæde, at mere musik, billedkunst og dramatisk udfoldelse, der alt sammen ikke mere behøves at blive vurderet for iboende egne kvaliteter, indeholder nogle hidtil upåagtede, lidt mystificerede, transcendentalt afledte virkninger på læsefærdigheder og matematiske evner. Så skulle Kunstrådet være tilfreds. Det samme har den bastante og bestemmende fløj af modstandere af traditionel fagindlæring i folkeskolen grund til at være, vel vidende at den bamfordske mageløse opdagelse nok er af en lidt tvivlsom karakter. De kunstneriske/musiske fag har jo, hvad enten de dyrkes som fag, eller de findes iblandet skolens øvrige fag, mildt sagt ikke, sådan som Anne Bamford mere end antyder, ført nogen skyggetilværelse i den danske folkeskole.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler