Debat

10. klasse skal udvikles

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 20 frygter th i sin leder, at »Socialdemokraterne kan sluge ødelæggelsen (af 10. klasse) som en natlig detalje i et stort velfærdsforlig«. th henviser til et svar fra Finansministeriet, som blev bragt i Politiken, der viser, at regeringen regner med at finde en stor besparelse på 10. klasse, fordi der på sigt kun bør gå 30 procent af de unge i forhold til 51 procent i dag. Hvis th havde refereret lidt yderligere fra selv samme artikel, var det fremgået, at det vil Socialdemokraterne ikke være med til. »For os at se er 10. klasse nødvendig for, at flere unge bliver parate til både gymnasiet og erhvervsuddannelser, siger uddannelsesordfører Christine Antorini«.

Socialdemokraterne har fremlagt sine forslag til forbedringer af 10. klasse. Det indeholder fri adgang, styrket brobygning til alle ungdomsuddannelser, etårigt uddannelsesperspektiv frem for korte moduler, 10. klasse på efterskolerne, udvikle ungdomsuddannelsesmiljøer, som det kendes fra 10.-klasse-centrene, og gøre 10. klasse til starten på ungdomsuddannelserne frem for afslutning på folkeskolen. Hele oplægget kan læses på min hjemmeside www.antorini.dk under Mærkesager.

Socialdemokraterne, Det Radikale Ventre og SF har forhandlet sammen til de to møder, regeringen holdt med 10.-klasse-forligskredsen inden jul. Herefter gik forhandlingerne i stå. Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre har meddelt regeringen, at vi bestemt går ud fra, at den respekterer forligskredsen, og at forhandlingerne foregår dér. Siden har både Dansk Folkeparti og flere fra Venstre meddelt, at de heller ikke vil være med til at afvikle 10. klasse. Vi håber, regeringen forstår det klare budskab - at 10. klasse er et godt tilbud til mange unge. Netop de unge, der mangler et fagligt eller et personligt løft, og som har brug for studieafklaring.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler