Retten til besked

Lærere uden kendskab til ny lov risikerer at så splid mellem forældre

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indtil nytår havde en fraskilt far ikke ret til at få at vide, hvordan det gik hans barn i skolen, hvis han var uden forældremyndighed.

Men takket være en lov, der trådte i kraft den 1. januar i år, har begge forældre nu krav på at få at vide, hvordan barnet klarer sig.

Det ville lærer Peder Storgaard fra Bavnehøjskolen i Hadsten benytte sig af. Han er far til en søn på Horne Skole ved Varde, fraskilt på fjerde år og har ikke det bedste forhold til sin tidligere samlever. Hun havde en aftale med Horne Skole om, at lærerne kun måtte udtale sig til hende.

- Jeg ringede til skolen for at høre, hvordan det gik min søn. Men jeg kunne ikke komme til at tale med hans klasselærer, fordi hun havde time. Inden jeg nåede at få fat i hende, ringede min tidligere samlever til mig og sagde, at jeg ikke havde ret til at blande mig, siger Peder Storgaard, der mener, at det kun kan være klasselæreren, der har orienteret moderen om hans henvendelse til skolen.

- Fordi klasselæreren ikke kendte loven, har hun skabt yderligere splid mellem os, siger Peder Storgaard, der frygter, at mange andre lærere heller ikke har hørt om loven. Det kan få alvorlige følger for det fremtidige samarbejde mellem lærere og forældre.

- Som lærere kan vi ikke alene komme til at puste til problemerne mellem to fraskilte forældre. Vi risikerer også, at forælderen uden myndighed over barnet får mistillid til os, hvis vi uden videre afviser vedkommende, fordi vi ikke er klar over, at vi har pligt til at udtale os, siger Peder Storgaard.

Skoleleder Henning Dahlgaard fra Horne Skole erkender, at Peder Storgaard har krav på at få at vide, hvordan hans søn klarer sig. Men umiddelbart reagerede klasselæreren korrekt, fordi skolen som sagt havde aftalt med moderen, at lærerne kun måtte udtale sig til hende.

- Jeg har beklaget episoden over for Peder Storgaard og har forklaret ham, at jeg ikke havde orienteret skolens lærere om den nye lov, fordi jeg ikke havde set den på det tidspunkt, fortæller Henning Dahlgaard. Han tilføjer, at loven tilfældigvis dukkede op fra forvaltningen i Varde Kommune dagen efter, han havde talt med Peder Storgaard.

Henrik Stanek er freelancejournalist.