Debat

Racisme og kønsdiskrimination

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En muslimsk far har anmeldt en kvindelig skoleleder til politiet for racisme (folkeskolen.dk 17. oktober, redaktionen), da hun angiveligt gik over stregen i en udtalelse vendt mod elever af anden etnisk oprindelse. Nu er anmeldelsen trukket tilbage (folkeskolen.dk 19. oktober, redaktionen), men han forventer debat om minoriteternes rettigheder, og i øvrigt ønsker han stadig fyring af den på-gældende skoleleder.

Skolelederen selv har offentligt undskyldt at være gået over stregen i sin verbale skideballe.

Som ansat i folkeskolen gennem næsten fyrre år kunne jeg fortælle mangt og meget om de udfordringer, mine (især) kvindelige kolleger har haft gennem tiden med nydanskere, der kommer fra en kultur, hvor lærerrollen som kvinde er meget lidt velanskrevet. Jeg har selv overværet elever, der provokerende grinte ad en lærers irettesættelser, vel vidende om familiens opbakning!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

En kvindelig lærer, der var til svømning med sine døtre, oplevede for nogle år siden, at »en nydansk far« ville hjælpe sin seksårige datter med at klæde om og derfor uden blusel troppede op med pigen i kvindernes omklædningsrum, hvor flere voksne kvinder også var i gang med omklædning. Da han blev bedt om at forføje sig, blev han vred, for hans datter skulle i hvert fald ikke klæde om sammen med drengene, hvilket andre piger i samme situation gjorde. Han følte sig diskrimineret!

Jeg håber for både manden fra dengang og for den aktuelt forsmåede far fra Odense, at vi nu får den debat, der har været tiltrængt i mange år, om hvordan man gebærder sig i et samfund, man selv har søgt til - ikke mindst hvilke skikke og uskikke landet har.

Det gælder naturligvis også vi andre »gammeldanskere«, når vi rejser ud i verden for at besøge eller søge permanent ophold i andre lande og kulturer.