Tillæg for vidtgående specialundervisning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 1. august 2000 blev opgavefordelingen mellem amterne og kommunerne om den vidtgående specialundervisning ændret som følge af ændringen af folkeskoleloven den 26. maj 2000. Lovændringen betød, at en del af den specialundervisning, som tidligere blev varetaget af amterne, fremover varetages af kommunerne. Visitationskompetencen overgik til kommunerne, det kommunale takstbeløb pr. 1. august 2000 blev forhøjet, og kommunerne blev kompenseret ved en forhøjelse af bloktilskuddet.

Ændringerne fik den virkning, at en del af de elever, der før 1. august 2000 blev visiteret efter folkeskolelovens § 20, stk. 2, herefter visiteres i henhold til § 20, stk. 1. Dette medførte, at en del kommuner pr. 1. august 2000 ikke længere udbetalte tillæg til de lærere, der varetager specialundervisningen af denne gruppe elever.

I Folkeskolen nr. 1-2/2000 (11. januar 2001) orienterede foreningen generelt om tillæg for specialundervisning. Af denne orientering fremgik det, at der var nedsat en arbejdsgruppe af repræsentanter fra KL og foreningen, som skulle se på de lønmæssige konsekvenser af, at opgavefordelingen mellem amterne og kommunerne om specialundervisning er blevet ændret.

På et møde den 6. april 2001 har KL og foreningen aftalt, at ressourcen i tillægget udmøntes således:

- for skoleåret 2000-2001 udbetales tillægget på baggrund af visiteringen fra skoleåret 1999-2000.

- fra skoleåret 2001-2002 udbetales tillægget efter den nye visitering, men da der fremover vil være væsentligt færre elever, der visiteres efter § 20, stk. 2, kapitaliseres forskelsressourcen til brug ved OK 02.

Foreningen har anmodet kredsene om at henvende sig til kommunerne og i givet fald at være behjælpelige med, at tillægget for indeværende skoleår kan blive udbetalt efter ovenstående aftale.