Anmeldelse

Teenagedepressioner

Ung, træt og trist

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ung, træt og trist - er det sådan at være ung i dag? Tja, for nogle er det. I alt fald er depression i teenageårene en alvorlig sygdom, der kræver en effektiv behandling. Derfor er det særdeles velkomment, at der nu er udkommet en virkelig god bog om emnet. Bogen er en samling af det væsentligste inden for forskningen på dette område, hvor sproget er gjort så konkret som muligt. Som lærer og forælder er det vigtigt, at den støtte, man giver, gives med stor omtanke og varsomhed, hvor man møder teenagerens behov for at føle sig selvstændig og kompetent. Pakker man den unge ind i for megen omsorg, kan den velmenende hjælp opleves som en krænkelse.

Teenagerne, der rammes af depression, går som regel i skole, og her er det værd at være opmærksom på, at læring kræver koncentration, og vi må som lærere være klar over, at manglende lyst og lektielæsning langtfra altid skyldes dovenskab. De fleste vil jo gerne opleve sig som en succes, og det indebærer naturligvis, at man er velforberedt. Derfor skal vi hele tiden være på vagt, hvis de unge mister interessen for skolen.

Hvordan er det så, at depression rammer de unge? Og hvorfor er der nogle, der rammes af depression? Heldigvis er der kommet god, moderne, antidepressiv medicin, der i kombination med psykoterapi kan helbrede rigtig mange inden for kort tid. Det er ikke nogen skam at blive ramt af en depression. Desværre er det langt værre, hvis man forsøger at skjule sine symptomer, og man ikke tidsnok kommer i behandling. Her kan en af de alvorligste risici være selvmordsforsøg.

Bogen henvender sig til lærere, sundhedsplejersker, læger og medarbejdere inden for børne- og ungdomspsykiatrien samt forældre og andre pårørende til nedtrykte teenagere. Det er en bog, som jeg varmt vil anbefale alle, der omgås teenagere, at læse - uanset om man arbejder professionelt med dem eller ej.