Forfattere på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den tid er forbi, hvor man var henvist til Falkenstjerne eller diverse gamle leksika for at finde litterære tekster eller oplysninger om forfattere. I dag oversvømmes vi af oplysninger af enhver karakter. Nu drejer det sig om at kunne sortere! En søgning på google.com resulterer lynhurtigt i et utal af oplysninger, der ved første øjekast alle virker relevante, men... kan man nu også stole på dem? De fleste af os lærer vel vore elever at tjekke webadresserne: jo mere officielt, desto bedre, populært sagt: kort adresse lig med troværdig oplysning, men af og til er dette jo ikke nok. Det kan til tider være rart som lærer at kunne styre elevernes (eller egen!) søgning på nettet. Og når det drejer sig om tekster og forfattere, melder de to følgende portaler sig hurtigt:

www.forfatternet.dk. Adressen havde i 2000 som mål at få etableret cirka 500 forfatterportrætter og dernæst i alt cirka 800, når nettet var fuldt udbygget. I øjeblikket har sitet 457 portrætter, så der er lidt vej endnu. Det er her muligt at finde oplysninger om de fleste forfattere, men da forfatternet er et netværk af hjemmesider med hver deres personlighed, er der naturligt nok ikke konsekvens i opbygningen af de enkelte forfatterportrætter, og siden kan være lidt svær at navigere i ved første forsøg. Men giver man sig lidt tid, er der bestemt meget godt at hente. Ikke mindst bliver man henvist til mange andre gode litteraturlinks, så tiden er godt givet ud.

forfatterweb.dk har en anderledes ensartet opbygning, når det drejer sig om oplysninger om forfattere. På forfatterweb.dk er færre forfattere repræsenteret, til gengæld er brugerfladen umiddelbart nemmere end forfatternets. Forfatterweb.dk er et betalingssite, men heldigvis abonnerer de fleste skoler på skoda, og via skodaabonnementet får man adgang.

Det må være op til den enkelte lærers temperament at vælge, hvor man vil søge. Generelt skal man dog være opmærksom på, at mange af forfatter- og litteratursiderne gensidigt henviser til hinanden, så man ofte føler, at man kører i ring, når man søger på disse sider.

Som lærer er det dejligt at hente inspiration og se, hvad børnene læser. På Ballerups børnenet: http://balbib.balk.dk/kidnet/ kan man læse børns anmeldelser. Her er en imponerende mængde af anmeldelser, hvis kriterier er, at anmelderen skriver sit fornavn og første bogstav i sit efternavn, er under 17 år og angiver titel, forfatter, hvad bogen handler om, og hvorfor man synes, det er en god eller dårlig bog. Til slut skal man belønne bogen med mellem en og fem bøger. Denne side er en rigtig god idé, men man kunne ønske, at redaktørerne i takt med dens popularitet fik udarbejdet et søgesystem eller et emneopdelt register, så siden ville være mere overskuelig og lettere at brug.