Anmeldelse

Usædvanlige opgaver

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hermed en ny udgivelse i serien "Kolorit til hjernen", der er tænkt som en hjælp til matematiklæreren, når der er brug for mere krydderi i undervisningen.

Fakta:

Titel: Usædvanlige opgaver

Forfatter: Mette Hjelmborg

Pris: 323,75 kroner

Sider: 46 sider

Serie: Kolorit til hjernen

Type: Hæfte

Forlag: Gyldendal

Også dette hæfte er henvendt til mellemtrinet, men i betragtning af opgavernes indhold og sværhedsgrad vil andre end de skrappeste elever næppe kunne nås med denne samling før omkring 6. klassetrin. Til gengæld betyder centreringen om tal og algebra, geometri og sandsynlighedsregning, at det er oplagt at bruge i det mindste en del af opgaverne i umiddelbar forbindelse med hele klassens undervisning. Mange vil således have gavn af et uddybende arbejde med emner som kvadrattal, primtal og matematisk beskrivelse.

Vi er i øvrigt allerede blevet præsenteret for eksempelvis Eratosthenes' si, bonde-algoritmen, Pascals trekant og de magiske kvadrater. Det "usædvanlige" ved denne samling må derfor mere gå på, at rigtig mange af de opgaver, der ligger "i kanten" af pensum, nu befinder sig i ét hæfte og lige passer med en A4-kopi. Desuden er der mulighed for at gå mere i dybden, end når det tilsvarende "problem" en passant behandles i allerede eksisterende lærebogssystemer.

Den korte version af lærervejledningen bagest i hæftet rækker langt i forhold til at kunne give eleverne små hints om opgavernes løsning. Vil matematiklæreren udfordre enkelte af sine elever og/eller sig selv på det endnu mere teoretiske, kan der hentes støtte i den udvidede vejledning; den kan frit downloades fra forlagets hjemmeside.