Uskolet

Tips: Sådan får du mere autoritet som lærer

Publiceret

1. Når I på læreruddannelsen i det kommende fag “livsoplysning” bliver bedt om at sætte jer i grupper, så se, hvordan underviseren reagerer, hvis I for eksempel svarer: Næ, vi gider ej. Eller: Det kan du selv gøre. Eller: Din mor.

2. Autoritet og myndighed handler om at hvile i sig selv. Så: Gør det.

3. Vær tydelig i din rammesætning. Der er bare så meget mere power i et nej end i et ja.

4. Overvej, om din Hello Kitty-rygsæk sender det rette signal.

5. Prøv at holde mængden af spinat mellem tænderne på et absolut minimum.

6. Den fysiske fremtoning betyder mere, end du tror. Er du lidt klejn af statur, kan et par ganske almindelige stylter ofte hjælpe til at tydeliggøre magtforholdet.

7. Placér for at indgyde respekt altid på katederet: vandflaske, bibel, femlitersdunk med proteinpulver.

8. Performative elementer som stemmeføring, toneleje og retorik er afgørende. Tal med rolig stemme og kontrolleret vejrtrækning, når du beder Jonas om i det mindste at tage fødderne ned, lægge den lighter væk og støje mindre med flæskesværene, mens I læser “Alfred og gabestokken”.

9. Det handler ikke om autoritet, men om autenticitet, er der nogle, der siger. Lyder klogt. Ved ikke helt, hvad det betyder.

10. Bare sørg for at være mere gammel og erfaren og ligeglad.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.