Folkeskolens leder:

Politisk folkeskoletest

Underrubrik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her følger en national test (se de rigtige svar nederst på siden):

1: Da Folketinget i november 2002 forhandlede om en revision af folkeskoleloven, blev forligspartierne enige om at indføre bindende trin- og slutmål. Undervisningsminister Ulla Tørnæs slog dengang fast, at det ikke var en del af forligsteksten at indføre nationale test for at kontrollere eleverne i forhold til de nye mål.

SandtUsandt

2: Under Folketingets debat i foråret 2003, før vedtagelsen af lovændringen, sagde Dansk Folkepartis skoleordfører, Louise Frevert: Vi vil ikke gå ind og røre ved lærernes metodefrihed. Vi har ikke i sinde at tage ansvaret væk fra lærerne. De skal have frihed til at kunne undervise børnene på den bedst mulige måde.

SandtUsandt

3: Under Folketingets debat sagde De Konservatives skoleordfører, Helle Sjelle: Vi er meget tilfredse med det lovforslag, som vi førstebehandler her i dag. () skolen har brug for stabile og langsigtede rammer

SandtUsandt

4: Under Folketingets debat sagde Venstres skoleordfører, Gitte Lille­lund Bech: Der er på intet tidspunkt tale om, at man indfører yderligere nationale test.

SandtUsandt

5: I bemærkningerne til det lovforslag, der senere blev vedtaget, står der: En løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen skal allerede gennemføres i medfør af gældende lovs paragraf 13, stykke 2. Der er således ikke tale om en ændring eller udvidelse af den gældende evaluering.

SandtUsandt

6: Regeringen vil nu ændre og udvide skolelovens evalueringsparagraf, så lærerne forpligtes til at teste i forhold til de bindende trin- og delmål.

SandtUsandt

7: Ministeren vil udsende en national læsetest til brug efter 2. klasse, en national dansktest til brug efter 4. klasse og en national matematiktest til brug efter 6. klasse. Alle skoler skal anvende de centralt udarbejdede test medmindre de på tilsvarende vis tester eleverne i forhold til de bindende trin- og slutmål.

SandtUsandt

8: Hvis formålet er at skabe uro omkring folkeskolens evalueringsarbejde, er det en rigtig god idé på den måde at løbe fra den aftale, der blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

SandtUsandt

9: Hvis man i stedet ønsker at styrke skolernes evalueringskultur, vil det være meget bedre at støtte udarbejdelsen af forskellige evalueringsmaterialer, som kan give lærerne større viden om elevernes læring, og som kan støtte den pædagogiske planlægning af undervisningen. Arbejdet kan yderligere støttes med tilbud om mere efteruddannelse. Intet af det kræver en ændring af folkeskoleloven.

SandtUsandt

10: Partiet Venstre er nærmest enig med Socialdemokraterne, men presses hårdt af De Konservative og Dansk Folkeparti.

SandtUsandt

-th

1: Sandt, 2: Sandt, 3: Sandt, 4: Sandt, 5: Sandt, 6: Sandt, 7: Sandt, 8: Sandt, 9: Sandt, 10: Sandt.