Tænk som en tyv

Skoler mister udstyr for millioner af kroner, fordi de sikrer sig alt for dårligt mod indbrud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indbrudstyve stjæler computere på skoler som aldrig før. Tyvene ved, at skolerne køber mere og mere dyrt grej uden at tænke nærmere over, at udstyret bør sikres. Også musikanlæg, instrumenter, hårde hvidevarer, telefoner, fjernsyn, videokameraer og andet audiovisuelt udstyr har tyvenes interesse. Hvis man vil undgå, at det bliver stjålet, må man sætte sig ind i, hvordan tyven tænker.

I efteråret blev Virupskolen i Hjortshøj uden for Århus ramt af ikke færre end ni indbrud, hvor der i alt blev stjålet for 150.000 kroner. Hertil skal lægges prisen for at udbedre skader på vinduer og døre. Men pengene er ikke det værste.

- Det er hårdt for eleverne at komme i skole og se, at der har været indbrud, og at det er gået ud over deres ting. Lige før jul fik vi for eksempel stjålet alle vores instrumenter, så eleverne ikke kunne spille til juleafslutningen. Indbrudstyvene kan prise sig lykkelige for, at de ikke var til stede. Der var lynchstemning på skolen, fortæller viceskoleinspektør Lene Mols.

Hun vil gerne have en mere indbrudssikker skole. Men skolen må ikke ligne en uindtagelig fæstning.

- Vi er et lokalt kulturcenter med 200 brugere. De skal kunne komme her om eftermiddagen og om aftenen uden at slå ti alarmer fra eller falde i den ene snubletråd efter den anden, siger Lene Mols.

Vitale dele under alarm

Virupskolen har derfor fået kriminalassistent Bent Lindvig fra den kriminalpræventive sektion ved Århus Politi på besøg. Han tager ud på skoler og giver gode råd om, hvordan de sikrer sig bedre mod indbrud.

- Det er ikke nødvendigt at sætte hele skolen under alarm. Man skal forsøge at tænke som en tyv. Så finder man ud af, hvad han går efter, siger Bent Lindvig.

Han foreslår, at lokaler til edb, musik og administration kommer under alarm, for her står de ting, som interesserer tyven mest.

Virupskolen har allerede investeret 30.000 kroner i et alarmsystem, der går til et vagtselskab. Bent Lindvig er ikke helt tilfreds.

- Rumfølerne sidder inde i lokalerne. Hvis alarmen først lyder, når tyven er inde, kan han nå at stjæle en del udstyr, inden vagten når frem, siger Bent Lindvig.

Den bedste løsning er at køre et rullegitter ned på indersiden af døre og vinduer til edb-lokalet, når skoledagen er slut. Samtidig skal alarmen ligge i selve vinduet, så den aktiveres, så snart tyven begynder at pille ved ruden.

En billigere løsning er, at skolen kan lukke alle harddiske ind i kabinetter, som boltes fast til bordene. Et kabinet til en enkelt pc koster cirka 2.000 kroner, men det skal ses i forhold til prisen på en computer.

- Det er langt bedre at bruge pengene på sikkerhed på forhånd frem for at købe helt nyt udstyr efter et indbrud, pointerer Bent Lindvig til Lene Mols og pedel Kim Eriksen, der også deltager i rundturen på skolen.

At sikre skærme og tastaturer er derimod ikke så vigtigt. De er alligevel så billige, at tyvene ikke går efter dem.

Wire uden effekt

Århus Skolevæsen kræver, at computerne er spændt fast til bordene. Derfor følger der en tynd wire med hængelås med alle nye computere.

- Det hjalp i de første år, men nu tager tyvene en boltsaks med, så de kan klippe hængelåsen over, siger Lene Mols.

Bent Lindvig har heller ikke meget tilovers for skolevæsenets sikkerhedsudstyr.

- En wire forhindrer, at elever tager en computer med hjem. Men som tyverisikring er wiren ikke noget værd, siger Bent Lindvig.

Han peger på en computer, som står lige inden for et vindue.

- Det er et tosset sted at stille en computer, for det tager ikke mange minutter at få fat i den. Tyven skal blot smadre ruden, klippe hængelåsen over og løfte computeren ud. Han behøver ikke engang hoppe ind i lokalet, siger Bent Lindvig.

Server i kælderen

Virupskolen er ved at få installeret en server i en gammel krybekælder, som er blevet gravet ud.

Men det tynde blikskab, som skolevæsenet har leveret til serveren, er ikke stærkere end et almindeligt klædeskab, konstaterer Bent Lindvig, der mener, serveren bør stå i et skab, som er testet mod indbrud.

- I har stadig det problem, at tyven kan stå i gangen uden for krybekælderen og arbejde i timevis, uden at alarmen lyder. Så snart han er inde, tager det ham kun et øjeblik at bryde skabet op og snuppe serveren. Der skal ligge en alarm i døren, siger Bent Lindvig.

Fint med dårlig lås

Kriminalassistentens tur rundt på Virupskolen er ved at være ovre. Budskabet er klart. Døre og vinduer ind til kontorer og lokaler til edb og musik skal under alarm. Til gengæld har han ikke gjort så meget ud af at få resten af skolen låst af.

- Der skal naturligvis være godkendte låse på alle yderdøre. Omvendt må de indvendige låse ikke være for gode, for så risikerer man, at tyven ødelægger dørene, når han skal bryde dem op. Det er der ingen grund til at udsætte sig for, når der alligevel ikke er noget videre at stjæle i lokalet, siger Bent Lindvig.

Henrik Stanek er freelancejournalist