Folkeskolens leder:

Rasmussen og Rasmussen

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De 2.000 kommunalbestyrelsesmedlemmer på KLs delegeretmøde brugte næverne til at fortælle, hvad de mener om Rasmussens og Rasmussens udmeldinger. De klappede længe og voldsomt efter Venstre-borgmesterens tale, mens Venstre-ministeren kun fik rene høflighedsklap.

Borgmester Ejgil Rasmussen for-talte indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, hvad Kommune-Danmark mener om regeringens lovforslag om at fastfryse de kommunale skatter. »Indgrebet er en klar provokation og udtryk for mistillid til kommunerne«, lød Ejgil Rasmussens konklusion. Og man forstår ham. 271 kommuner skal fra januar 2007 blive til 99. Hen over gamle kommune-grænser skal man koordinere regler og administrativ praksis. Der skal flyttes rundt på tusindvis af ansatte, skatte- og serviceniveau skal passes til. Og meget, meget mere. Og så vil regeringen tvangslåse det kommunale skatteniveau.

Det eneste, ministeren havde med, var en spådom om, at de nye storkommuner kan spare milliarder.

Ja, se blot til Bornholm! Logikken er selvlysende: Der er dømt nedskæringer. For to kommuner, der skal lægges sammen, kan ikke få et serviceniveau i den nye storkommune, der svarer til det, man har i dag i den bedste kommune. Tilpasningen kan kun ske ved at sænke kvaliteten i den ene kommune, når skatten er låst fast.

Oversat til skoleområdet betyder det færre penge til undervisningsmidler, færre undervisningstimer til eleverne, færre resurser til lærernes efteruddannelse, sammenlægning af skoler og skolelukninger.

I regeringens terminologi hedder det effektivisering og stordriftsfordele. Det er bindegalt, lød en kommentar om fastfrysningen af skatten fra en borgmester på KLs delegeretmøde.

Læseren må selv vurdere, hvor der skal klappes.

-th