Netjournalistik http://www.netjournalistik.dk

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et par studerende ved Danmarks Journalisthøjskole har et bud på, hvad det vil sige at skrive til Nettet. De siger, at vi opfatter et skærmbillede - ja netop som et billede. Derfor er det meget svært at læse på skærmen. Vi scanner nemlig en skærm, ligesom vi ville scanne et billede. Teksten opleves mere som grafik end som tekst. Det skal man være opmærksom på, når man skriver til skærmen. Altså små, korte, præcise afsnit delt op i mindre blokke og med masser af luft omkring.

De giver også deres bud på fire trends i netjournalistikken:

Nyhedsjournalistik:

Korte nyheder, løbende opdateret efterhånden som nyhederne løber ind.

BBC: Nyhedsjournalistik med løbende opdatering http://news.bbc.co.uk/

Temajournalistik:

Baggrundshistorier, hvor man har mulighed for at gå i dybden med lyd, billeder, videorelaterede link med mere.

Servicejournalistik:

Kan være vejrmeldinger, fartplaner, biograflister eller mere omfattende sites som offentlige myndigheders information til borgerne eller skolernes informationer til forældrene.

www.dlh.dk - et eksempel på servicejournalistik.

Borgerjournalistik:

Det er borgere, der formidler oplevelser eller interesser til andre borgere. Vi har blandt andet set det i øjenvidneskildringer fra Kosovo og i de mange Newsgroups, der findes på Nettet.

Hver trend kræver selvfølgelig sin egen stil og design, men læs mere og se flere eksempler på

http://www.netjournalist.dk