Lego og skoler samarbejder

Skives skoler får Legos nyeste produkter, og Lego høster erfaringer fra det danske skolevæsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skive Kommune og Lego har indgået en aftale om, at kommunens skoler får Legos nyeste produkter stillet gratis til rådighed, mod at Lego kan trække på brugernes erfaringer.

'Vi blev kontaktet af Skive Kommunes daværende skoledirektør, Magne Uldall, der sagde, at kommunen gerne ville bruge Lego som undervisningsmateriale. Hvis kommunen havde noget at bytte med, så kunne vi måske lave en handel. Nu foreligger samarbejdsaftalen på skrift', fortæller områdechef i Lego Dacta, Henning Barnkob.

Aftalen indebærer, at Lego leverer det nyeste inden for Lego-udstyr, Lego Mindstorms med den programmerbare Lego-klods RCX.

Til gengæld skal Skive Kommunes lærere og pædagoger blandt andet udarbejde inspirationshæfter og andet erfaringsmateriale til brug for landets øvrige skoler.

'Med aftalen vil vi gerne styrke udviklingen af materialer til andre læreprocesser end de gængse. Samtidig vil vi styrke de naturvidenskabelig fag og skabe mulighed for, at de indgår i fortællingen', siger skoleinspektør Helle Møller Nielsen fra Hem Skole. Hun er formand for gruppen af Lego-kontaktlærere samt med i den koordinationsgruppe, der står bag aftalen. I gruppen sidder tre personer fra Skive og to fra Lego.

På Skives ti skoler er der udpeget en Lego-kontaktlærer. Kontaktlærergruppen skal opsamle og udveksle erfaringer mellem skolerne.

Fra sponsoraftale til samarbejdsaftale

Det er Skive Kommune, der har taget initiativ til den skriftlige aftale.

'Efterhånden som samarbejdet udviklede sig, blev det hensigtmæssigt at lave en skriftlig aftale. For mig at se er vi gået fra en sponsoraftale til en samarbejdsaftale. Vi får styrket og støttet nogle af de målsætninger, vi har med den overordnede skolepolitik i kommunen', siger Helle Møller Nielsen.

Aftalen har været til godkendelse hos skolebestyrelserne i kommunens ti skoler.

Lego har givet udstyr for cirka 250.000 kroner, mens Skive Kommune i forvejen havde Lego for cirka 125.000 kroner.

Helle Møller Nielsen mener generelt, at det danske skolevæsen skal være kritisk over for sponsorering.

'På den anden side skal vi ikke være berøringsangste over for erhvervslivet. Vi skal bare hele tiden huske at stille krav om kvalitet. Alle kan da kun være interesseret i, at der bliver udviklet gode undervisningsmaterialer. Vi går ikke på kompromis med vores holdninger i dette samarbejde. Vi underviser jo ikke i Lego, men med Lego, fordi det er et godt materiale, der fremmer arbejdet med vores mål. Vi bruger jo også bøger, fordi det kan fremme børns sprog og læseudvikling', siger Helle Møller Nielsen.

Lego brugt andre steder

Lego har i mange år været inde på markedet for undervisningsmateriale i de engelsktalende lande, blandt andre England, USA, Canada og New Zealand. Det har derimod knebet i Danmark.

'Vi har haft ringe succes i Danmark, måske fordi vi har få referencer til skoler, der faktisk har brugt vores materiale. Vi vil derfor gerne føre bevis for, at vores materialer kan bruges. Derfor er det spændende for os at være med i Skive, hvor der på de ti skoler vil blive arbejdet både fagligt og tværfagligt', siger Henning Barnkob.

Han håber, at det nyeste inden for Lego kan være med til skabe en større interesse for natur/teknik-faget.

'Der er for få elever med en naturvidenskabelig interesse, måske fordi den danske folkeskole gør for lidt ud af det praktiske arbejde. Der er også for få ingeniører i Danmark. Vi vil gerne være med til at fremme nogle elevers naturlige interesse for teknik. Vi leverer materialet, der kopierer virkeligheden ned i modelstørrelse. Alle kender Lego og bliver fanget af det. Hvem sælger ellers skolemateriale, som børnene ønsker sig til jul', siger Henning Barnkob.

Hans håb er, at Lego kan lave en salgssucces ud fra en saglig og faglig vurdering, der så enten skal udbredes via Internettet eller på papir.-Peter Linderoth Sørensen er freelancejournalist