Lærerne skal være kritiske

Der er ikke behov for central styring af området, mener undervisningsminister Margrethe Vestager

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har en liberal holdning til undervisningsmidler i Danmark. Enhver, der har lyst, kan udvikle materiale til folkeskolen. Det kræver en kritisk professionalisme af den danske lærerstand. Lærerne skal ikke falde for billige reklametrick, men have en pædagogisk, faglig og kritisk vurdering af undervisningsmidlerne', siger undervisningsminister Margrethe Vestager.

Hun ser ikke umiddelbart nogle problemer i samarbejdsaftalen mellem Skive Kommune og Lego.

Kommunerne skal dog ikke glemme, at børnene i folkeskolen skal undervises på den bedste måde og i overensstemmelse med de centrale mål. Folkeskolen skal ikke være hjælpemiddel for kommercielle virksomheders salg, men bevare den kritiske sans.

'Det er da bedre, at nogen prøver det af pædagogisk og fagligt, frem for at Lego satser på tilfældige reklamefremstød. Legos produkter er jo aldrig rigtig blevet afprøvet på danske skoler. Derfor er det da godt, at et skolevæsen nu finder styrke og svagheder i materialet', siger Margrethe Vestager.

I 1990 udarbejdede Undervisningsministeriet et notat om blandt andet sponsorvirksomhed i folkeskolen. Baggrunden var edb-firmaers tilbud om sponsorering af computere til skoler. Gaven kunne binde skolen til fremover at måtte købe både hardware og software gennem det pågældende firma. Notatets konklusion om virksomhedssponsorering var, at situationen var betænkelig, men ikke ulovlig.

Margrethe Vestager mener ikke, at Skives aftale med Lego kan sammenlignes med sponsorering af hardware.

'Kommunen er ikke bundet på samme måde som en kommune, der modtager computere og ved modtagelsen har sværere ved at vurdere perspektiverne', siger hun.pls

Aftalen mellem Skive Kommune og Lego kan læses på www.folkeskolen.dk

Her kan endvidere læses uddrag fra et notat Undervisningsministeriet har udarbejde om sponsorering.

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføring overfor børn og unge kan læses på http://www.fs.dk/kg/bu-mark.htm

Vejledningen indeholder et helt afsnit om skolesponsorering.