Den langsomme ligestilling

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der sker noget, men det går ikke hurtigt med ligestillingen i Danmark. Det kan man konstatere ved at læse Ligestillingsrådets sidste årsberetning. Ligestillingsrådet forventes nedlagt inden sommerferien og erstattet af en ny og stærkere organisation, der skal tage sig af ligestillingsarbejdet. Blandt andet skal der oprettes et nævn, der kan behandle klager over manglende ligebehandling. Det nuværende ligestillingsråd har kun kunnet rådgive, og det har ikke været tilstrækkeligt - det nye kan også træffe afgørelser.

Årsberetningen viser, at det stadig er mændene, der har de lange uddannelser. I 1999 havde fire procent af kvinderne og 6,4 procent af mændene en lang, videregående uddannelse. Det er dog ved at vende, for kvinderne indtager universiteterne. Siden 1994 har der været lidt flere kvinder end mænd på universiteterne. Men det har lange udsigter, før underviserne bliver ligeligt fordelt. Her dominerer mændene fortsat.

30,6 procent af kvinderne og 38,6 procent af mændene har en erhvervsfaglig uddannelse, men kvinderne dominerer på de korte og mellemlange videregående uddannelser.

I det offentlige er der kommet flere kvindelige ledere - fra 1990 til 1998 er antallet af kvindelige kommunaldirektører næsten fordoblet. I 1990 udgjorde de 4,8 procent, i 1998 var de blevet til 9,1 procent. I kommunerne steg antallet af kvindelige ledere fra 12 procent i 1983 til 20 procent i 1996 og antallet af topledere fra en procent til otte procent.

Men årsberetningen fortæller også, at blandt akademikerne i staten er lønforskellene mellem mænd og kvinder vokset efter overgangen til nyt lønsystem. Blandt jurister i staten er forskellen dog snævret ind, men blandt HK'erne er mændene steget meget mere i løn end kvinderne.

Man kan se hele årsberetningen på www.lige.dk