Et påskesnit i grønt og gult

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter en gammel, næsten glemt skik skal man til påske spise en stuvning af syv eller ni slags 'kål'. Med kål skal forstås alt, hvad der var at få af bladgrønt så tidligt pååret.

Var der noget tilbage af sidste års hvidkål, rosenkål eller grønkål, blev de fornyet med forårets første spiselige vilde skud og blade, samt hvad man kunne finde af overvintret persille, kørvel eller brøndkarse.

Spæde skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter var selvskrevne i stuvningen. Og når man supplerede med knap udsprungne skud fra solbær- og stikkelsbærbuske, kunne de magiske antal grønt sagtens nås.

Traditionen med at tilberede et festmåltid af årets første grønt stammer selvfølgelig fra tiderne før konservesdåser, dybfrysere, drivhusgartnerier og importgrønttorve.

Der er stadig flere gode grunde til at fejre lyset og groningens tilbagekomst med at sætte skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter på sit bord. Blandt andet glæden ved selv at finde sin mad i haven eller i skoven og ikke mindst glæden ved siden at spise noget, der i den grad er friskt, i sæson, sundt og - ikke mindst - smager så godt.

Nanna Simonsen er freelancejournalist

Skvalderkål i fløde

Det kræver tålmodighed at plukke skvalderkål nok, men det lønner sig. Fire beskedne personer kan klare sig med, hvad tre fyldte litermål rummer, men flere gør ikke festen ringere. De blanke og lidt krøllede planter skvatter endnu mere sammen end spinatblade, når man koger dem.

3 fyldte litermål spæde skvalderkålblade

1,5 dl piskefløde

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

salt og peber

lidt citronsaft

1 spsk. dijonsennep

Giv skvalderkålen et opkog i letsaltet vand og lad den dryppe godt af i et dørslag. Bring piskefløde og olie i kog, kom skvalderkålen i, varm det godt igennem, tag gryden af blusset og smag til med salt, peber, citronsaft og sennep. Serveres straks. For eksempel til lammesteg, sprængt eller stegt kylling samt til stegt eller pocheret fisk og til pasta.

Skvalderkål kan også blancheres, blendes og sættes til milde supper, for eksempel kartoffelsuppe eller en hønsekødssuppe, med eller uden fløde. Husk at smage til med lidt citronsaft, syren klæder skvalderkålens 'grønne' smag.

Salat med mere

Mælkebøtteblade til en salat skal være helt lysegrønne, så er de hverken for bitre eller for seje endnu. Skyl dem og stil dem i et dørslag i køleskabet en times tid, til bladene er blevet sprøde. Server dem med en dressing af: En del balsamico-eddike til fem-seks dele ekstra jomfruolivenolie samt salt og peber. Eller en gammeldags dressing af piskefløde, sukker og citronsaft - ingen salt og peber.

Brændenældeblade plukkes med handsker eller anden beskyttelse, for selv spæde brændenælder kan brænde. Pluk kun de fineste nye skud. Vask dem, blancher dem kort, blend dem og brug dem i supper på samme måde som anført ved skvalderkålen.

Appelsiner med honning og olivenolie - det lyder sært, men smager himmelsk:

Skræl søde og aromatiske (økologiske) appelsiner med en kniv, så også den yderste hinde om frugtkødet er væk. Skær dem i skiver og læg dem på et fad eller portionsvis på tallerkener. Overhæld dem med lige dele god flydende honning (for eksempel græsk timianhonning eller akaciehonning) og ekstra jomfruolivenolie. Server de gyldne appelsiner som dessert eller som den søde afslutning på en påskebrunch.