Vi er på vej mod amerikanske tilstande

I USA er der klinikker, der ikke laver andet end at behandle børn med type II-diabetes.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børnene får stærkere muskler og mindre risiko for type II-diabetes, når de har seks lektioner idræt om ugen. Det viser Svendborgprojektet. Risikoen for type II-diabetes bliver nedsat med 45 procent, og eleverne har også lavere risiko for rygproblemer.

»Børnene på kontrolskolerne havde en tydeligt højere risiko for at få type II-diabetes. Det er et markant resultat af vores forskning«, fortæller forskningsleder Niels Wedderkopp, der er professor ved Syddansk Universitets Institut for Regional Sundhedsforskning, på Svendborg Kommunes konference om idrætsprojektet.

Han viser et kort over USA. Her har folk selv rapporteret deres overvægt, og kortet er alarmerende.

»Vi er ikke dér endnu, men vi er altså på vej i den retning. I USA er der klinikker, der ikke laver andet end at behandle børn med type II-diabetes. Jeg håber, vi kan stoppe den udvikling herhjemme. Vi plejer at være 15-20 år efter USA«, siger Niels Wedderkopp.

»Idræt og fysisk bevægelse er godt, men nu har vi også dokumenteret noget. Især glæder det mig, at vi her rammer alle børn. Det kører jo fint for de håndbold- og fodboldbørn, der løber rundt, men i folkeskolen får vi alle med. Vi har også ramt de børn, der er i risiko. Dem, der ikke ellers dyrker idræt«.

Fysisk stærke klarer sig bedst

Forskerne har dokumenteret, at man ikke kan bruge BMI på børn. Med BMI finder man kun omkring halvdelen af de fede børn. Det er fedtophobning, der betyder noget. Det betyder mere end vægten, viser forskningen.

»Det er dyrt at betale for livsstilssygdommene. Jeg synes, vi skal se at komme i gang og gøre noget ved det. Allerede skolebørnsundersøgelsen fra 1985 viste, at en times træning om dagen nedsatte børnenes blodtryk«, siger Niels Wedderkopp.

Han henviser til en svensk undersøgelse, der viser, at de unge, der bevæger sig mest, får det bedre. De får bedre uddannelse, og de har en bedre fysik. De klarer sig bedre generelt.

På konferencen blev det nævnt, at det vil koste omkring 1,5 milliarder kroner at give alle elever i folkeskolen seks lektioner idræt om ugen. Til sammenligning bruger vi over 15 milliarder kroner til udgifter til type II-diabetes.

Bedre træning i idræt

59 idrætstimer har forskerne observeret. Kiropraktor og ph.d.-studerende Christina Christiansen fortæller, at Rantzausminde Skole udnytter 73 procent af tiden i idræt. Skolen kører med hele timer i stedet for lektioner. Idrætsskolerne udnytter 69 procent af tiden, og kontrolskolerne 67 procent. På konferencen undrede nogle sig over den lave udnyttelse generelt, men en lærer forklarede, at det skyldes omklædning og transport.

»Jeg kan også se forskel på idrætsskolernes og kontrolskolernes måde at involvere de overvægtige og de handicappede børn på i idrætten. De er bedre med i undervisningen på idrætsskolerne, fordi kulturen dér er ændret på hele skolen«, siger Christina Christiansen.

Aktiviteterne i idrætstimerne er også forskellige, viser forskningen. Der er mindre ustruktureret leg og boldspil i idrætsskolerne og til gengæld mere læring i idræt. Ligesom der er mere motivation og mere målrettet træning på idrætsskolerne.

hl@dlf.org