Paradisets hotel og verdens tilstand

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisning drejer sig ret beset om mødet mellem eleverne og læreren om et stof. Det er derfor, det er spændende. Eleverne fortæller mig eksempelvis om den seneste udvikling i realityshowet »Paradise Hotel«, og jeg fortæller dem om den seneste udvikling ude i verden. Noget for noget, som man siger!

Da jeg kommer ind i klassen, står der »Ulven Peter« på tavlen. Det henviser til én af deltagerne i »Paradise Hotel«, som eleverne er vildt optagne af. Her bydes der på bare bryster og iskolde intriger. Ja, der bliver dyrket kinky sex for åben skærm. Vi diskuterer indholdet. Jeg spørger, hvor mange af dem der ser showet. Det er næsten alle. Der er tale om en 6. klasse, så jeg spørger, hvad deres forældre siger til det. Ikke noget, lyder svaret. Et par stykker ser det oven i købet sammen med deres mor.

Jeg spørger, om de har hørt, at den polske præsident, Lech Kaczynski, er blevet dræbt ved en flyulykke. Det har en enkelt. Så fortæller jeg om den dramatiske begivenhed og den tragiske ironi, der omgærder begivenheden. At flyet styrtede ned i nærheden af Katyn, hvortil præsidenten og 96 andre var på vej til en stor mindehøjtidelighed for 20.000 ledende personligheder fra det polske samfund, der under anden verdenskrig blev dræbt. Det skete efter hemmelig ordre fra den sovjetiske diktator, Stalin, som sluttede sig til krigen mod Polen på Hitlers side i september 1939. Demokrati og diktatur tematiseres.

Jeg fortæller også historien om, at forskere i den stærkt salte og iltfri mudderbund under Middelhavet for første gang har fundet en flercellet organisme, som ikke kræver ilt. Hidtil har vi kun kendt til encellede organismer som bakterier, vira og andre mikrober, der kunne klare sig uden ilt.Dyret ligner en langstrakt vandmandoger underen millimeter stort. Evolutionen tematiseres.

Det er spontant opståede gyldne timer med fortælling og samtale. Jeg kalder det udveksling af viden om samtiden med tværfaglig perspektivering.

Erik Schmidt