OK 97 i hovedtræk Lønstigninger til alle

Læs mere om OK-resultatet på de følgende sider. Her vil du blandt andet kunne se, hvor store lønstigninger du selv kan regne med. Hovedstyrelsesmedlemmernes vurdering finder du på side 26 til 33. Og din stemmeseddel er på side 19. Din tillidsrepræsentant har modtaget et fyldigt materiale om overenskomstresultatet, hvor du bl.a. kan se din lønstigning. På kredskontoret kan du se den egentlige aftaletekst.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle foreningens aktive medlemmer kan se frem til en lønstigning på mindst 10.000 kr. i perioden frem til november 1998. Oveni kommer de lønstigninger, der specielt er aftalt for lærere og foreningens andre medlemsgruppper.

En lærer på løntrin 33 vil få en samlet lønstigning på godt 11.000 kr. frem til og med oktober 1998

Reguleringsordningen fortsætter

Reguleringsordningen, der skal sikre en ligelig lønudvikling mellem den offentlige og den private sektor, fortsætter uændret.

Lærere i folkeskolen

Løn

Oven i de generelle lønstigninger får lærerne yderligere lønstigninger. Lærere på begyndelsesløn rykker fra løntrin 23 til løntrin 24. Det giver en ekstra årlig lønstigning på mellem 2.844 kr. og 3.242 kr.

En lærer på begyndelsesløn vil få en samlet lønstigning på ca. 16.000 kr. i perioden frem til november 1998

Lærere på slutløn rykker op på løntrin 39. Det giver en årlig lønstigning på mellem 643 kr. og 1.661 kr. Ændringen betyder samtidig, at de tjenestemænd, der pensioneres fra sluttrinnet, vil få en pensionsstigning på ca. 2.400 kr. om året ved fuld pensionsalder.

En lærer på slutløn vil få en samlet lønstigning på 13-14.000 kr. i perioden frem til november 1998

Lærere på løntrinnene 24, 25, 27, 29 og 31 får et løntillæg på ca. 3.200 kr. om året. Det samme tillæg får småbørnslærerne.

Arbejdstid

Kongressen stillede tre krav til arbejdstidsaftalen. De to blev opfyldt. Prøveaftalen forbedres, så eksaminatorer og censorer ved afgangsprøverne får flere timer for opgaven. Og 3-kroners tillægget ved skoleakkorder og timerammer forhøjes til 5 kr. Det lykkedes ikke at gennemføre foreningens krav om en central aftale om ikke-disponeret tid. Arbejdsgivernes krav om en forringelse af forberedelsestiden kom heller ikke igennem.

Børnehaveklasseledere

Ud over de generelle lønstigninger på ca. 10.000 kr. til alle er der tillæg (ca. 3.200 kr. årligt) til børnehaveklasseledere på løntrin 21, 23 og 25.

Børnehaveklasselederne får tid for deltagelse i kurser og pædagogiske dage, og der er præciseringer om støtte til tosprogede elever.

En børnehaveklasseleder på løntrin 25 får en samlet lønstigning på godt 13.000 kr. i perioden frem til november 1998

Ledere i folkeskolen

Lederne i folkeskolen går over til nye lønformer. Ud over en række lønstigninger får lederne ændringer i arbejdstid og normering af stillinger.

De amtskommunale skoler

Der er lønstigninger til lærerne på mellem 12.000 kr. og 16.900 kr. i perioden frem til november 1998. Oven i børnehaveklasselederes generelle lønstigninger på ca. 10.000 kr. i aftaleperioden kommer et tillæg til løntrin 21-25. Lederne går over til nye lønformer, der giver en række lønstigninger. Ud over de generelle lønstigninger er der omklassificeringer til visse skolepsykologer.

Decentral løn

Det lykkedes ikke at få afskaffet den decentrale løn ved OK 97. Til gengæld blev der opnået større sikkerhed for, at de decentrale penge kommer lærergruppen til gode. Arbejdsgiverne ønskede loftet for den decentrale løn hævet fra 0,8 % til 2 %. Resultatet blev, at den på landsplan højst kan udgøre 0,9 % af lønsummen.

Bedre barselsregler

Retten til at gå på barselsorlov med fuld løn udvides igen til 8 uger før fødslen. Retten til 10 omsorgsdage opretholdes.

Nogle resultater - på godt og ondt

Det ville vi haveDet fik viLønstigninger, der giver reallønsfremgang til alleGenerelle lønstigninger på ca. 4,85 %Højere slutløn og begyndelsesløn til lærerneLærere på begyndelsesløn rykker til trin 24, og lærere på slutløn rykker til trin 39Højere løn til lederneLønstigninger for overgang til nye lønformerForbedret prøveaftaleForhøjelse af de fleste timetal i prøveaftalenIkke-disponeret tid til alleIkke aftaltIngen eller mindre decentral lønLoft for decentral løn stiger fra 0,8 % til 0,9 %Større sikkerhed for, at de decentrale midler bliver hos lærerneGaranti for, at mindst 0,5 % kommer lærerne til godeAftaleretten for decentrale midler skal bevaresAftaleretten bevaret

Alle beregninger af den samlede lønstigning bygger på, at reguleringsordningen i 1998 vil give lønstigninger på 1,0 %.