Godt og solidt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pæne lønstigninger til alle. En forbedret prøveaftale. Og nogle mindre ændringer i den decentrale løn. Alt i alt et traditionelt, men solidt overenskomstresultat uden den store dramatik. Og det er godt. Det er befriende, at vi denne gang ikke skal tage stilling til store ændringer, der vender op og ned på virkeligheden på skolerne.

Vi har fået et resultat, der bør få markant opbakning fra et stort flertal af medlemmerne. Vi har lagt stor vægt på, at der som optakt til overenskomstforhandlingerne var en grundig dialog mellem medlemmer, kredse og hovedstyrelse, så foreningens overenskomstkrav var i samklang med medlemmernes forventninger. Alle medlemmer har fået pjecen 'Medlemsdebat OK97', som har kunnet give inspiration til de medlemsmøder, der blev holdt landet over i forbindelse med opstillingen af kravene. Og nu har vi så et OK-resultat, der ligger fint i overensstemmelse med de krav og forventninger, som kredsene har videregivet fra medlemsmøderne.

Nogle medlemmer har over for mig givet udtryk for, at de har været skuffede over, at foreningen ved OK-forhandlingerne ikke har skaffet flere ressourcer til folkeskolen, så skolerne f.eks. kunne få bedre undervisningsmaterialer eller mere tid til lejrskoler. Det er en vigtig opgave for foreningen at arbejde for flere ressourcer til folkeskolen, men det er en opgave, som kredsene og foreningen centralt må arbejde på i forbindelse med den kommunale budgetlægning. Det er ikke en opgave, vi kan løse ved overenskomstforhandlingerne, hvor vi arbejder på at skaffe bedre løn- og ansættelsesvilkår for medlemmerne. De overenskomstpenge vi forhandler hjem, skal ikke bruges til at betale skolens drift. Vores lønmidler skal ikke kompensere for manglende politisk prioritering af folkeskolen. Når du skal tage stilling til overenskomstresultatet, vil jeg derfor opfordre dig til at vurdere det i forhold til de overenskomstkrav, vi har opstillet.

En sådan sammenligning vil vise, at vi et meget langt stykke hen ad vejen har fået kravene opfyldt. Vi gik denne gang først og fremmest efter lønstigninger. Resultatet blev, at alle medlemsgrupper i foreningen kan se frem til et pænt lønløft. Og det lykkedes os at få lavet en god aftale for lederne i forbindelse med, at de går over til nye lønformer. Børnehaveklasselederne får forbedrede forhold, når de skal på efter- og videreuddannelse. Af andre forbedringer kan jeg fremhæve en ændret prøveaftale for lærerne og en forlængelse af barselsperioden før fødslen. Og så fik vi vist arbejdsgiverne, at der var alvor bag vores meldinger om, at vi under ingen omstændigheder kunne gå med til en forringelse af forberedelsestiden.

Vi har alle ønsket den decentrale løn afskaffet, og jeg ville gerne have kunnet præsentere et resultat uden decentral løn. Det var umuligt. Til gengæld er jeg godt tilfreds med, at vi nu har større sikkerhed for, at de decentrale penge kommer foreningens medlemmer til gode. Alt i alt fik vi landet den decentrale løn på et niveau og i en form, som gør den til at leve med. Der er intet perspektiv i at kaste foreningen ud i en konflikt på det grundlag.

Ved OK-97 har vi opnået nogle resultater, der kommer alle medlemmer til gode. Jeg vil derfor opfordre dig til at stemme Ja til overenskomsten. Vi har brug for et resultat, der viser, at vi er en slagkraftig forening. Derfor har vi brug for en høj stemmeprocent. Og vi har brug for et markant Ja. Så vi kan komme videre og løse nogle af de mange opgaver, der venter.

Venlig hilsen

Anni Herfort Andersen