Enkelte gennembrud

Stem ja

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som sædvanlig indeholder dette overenskomstresultat både positive og negative elementer. Denne gang synes jeg, langt de fleste er positive. Af samme grund har jeg overordentlig svært ved at finde de temaer, der skulle kunne samle DLF's forskellige medlemsgrupper i en konfliktsituation.

For mig har det været helt afgørende, at vi ikke lod os trække hovedkulds ind i et nyt lønsystem, men at vi nu har god tid til at undersøge, om arbejdsgiverne har 'reelle hensigter', og til at drøfte, om det overhovedet er noget, vi er interesserede i.

På trods af Kommunernes Landsforenings vidtløftige ønsker om, at lønnen skal udbetales efter personlige kvalifikationer og resultater, indeholder aftaleresultatet en rammeaftale, der sikrer, at der kan aftales et lønforløb med en ensartet og automatisk stigning. Rammeaftalen sikrer også, at det er Danmarks Lærerforenings medlemmer, der ved urafstemning afgør, om vi skal gå over til et nyt lønsystem eller ej.

Den sikring er det vigtigt for mig at sige ja til. Den decentrale løn blev ikke afskaffet, men den bliver mindre og mindre interessant for arbejdsgiverne, efterhånden som flere organisationer går over til nye lønformer. Der fastslås to vigtige principper:

Langt de fleste penge skal bruges. Kommunerne kan altså ikke mere putte en del af overenskomsten i kommunekassen. Og pengene tilhører den enkelte organisation på landsplan. Endelig har vi ikke mistet de penge, vi ikke brugte i sidste overenskomstperiode, og vi har kun brugt 0,2 procent af denne overenskomst til decentral løn.

Forbedringerne på arbejdstidsaftalen blev få og små. Men med hensyn til F-faktoren er der væbnet neutralitet til næste overenskomst.

De to ugers barsel, der sidst blev flyttet til omsorgsdage, kommer tilbage, og det bliver forbudt at lade kvinder afspadsere overtid i barselsorlovsperioden. Også to vigtige resultater for de yngre lærere.

Alt i alt et pænt resultat. I hvert fald det bedste, jeg kan huske. Jeg stemmer ja.