Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Galt med Toiletpapiret

Maribo Amts Udvalg for Skolehygiejne har udsendt sin Beretning for Aaret 1947, hvoraf det fremgaar, at samtlige Kommuner med tilsammen 154 Skoler har Skoletandpleje. Deltagelsen er 90 pct. 33 Kommuner med tilsammen 90 Skoler og samtlige Byer har Skolelæge. Til Slut hedder det i Beretningen: 'Papirmangelen giver sig ogsaa Udslag paa det hygiejniske Omraade, idet det er besværligt at fremskaffe Toiletpapir; 35 Skoler mangler og 50 andre Skoler har meget Besvær med at fremskaffe det. Træfodtøj anvendes i 2/3 af Skolerne, helt eller delvis, Skiftesko er det svært at faa fat i. Skolerengøringen synes gennemgaaende at være tilfredsstillende, men en Del Skoler mangler stadig Fernis og Gulvklude og fra flere Steder klages der over daarlige Tolietforhold.'

Folkeskolen nummer 10

marts 1948

For 25 år siden

En proteststorm går gennem vore rækker

Den tog sin begyndelse i forrige uge, efter økonomiministeren i TV's aftenudsendelse havde gjort rede for den hovedrolle, der er tiltænkt os i det spareforslag, som regeringen sammen med SF er enedes om. Det var her Per Hækkerup med suveræn foragt for undervisningsarbejdets vilkår og de fine nuancer i samspillet mellem lærer og elev meldte sig i rækken af dem der har ivret for, at nu må lærerne sætte tempoet i vejret, og gav sig vælgermødejargonen i vold med bemærkningen: 'Det er da udmærket, at børnene slipper lidt tidligere og lærerne lidt senere' - en blanding af primitiv skadefryd og forloren omsorg, som elevrepræsentanter forlængst har gennemskuet og offentligt taget afstand fra. Spareforslagets nederdrægtighed kan ikke tilsløres med en henvisning til, at minuttallet balancerer. Det er ved siden af den oplagte pædagogiske forringelse en reel arbejdstidsforøgelse på 10 procent, en produktivitetsstramning, der svarer til, at man via samlebåndet sætter en virksomheds arbejdstempo i vejret uden hensyn til skår i det menneskelige samvær.

Folkeskolen, særnummer

marts 1973