Uddannelse med dagpenge

Ledige medlemmer har altid kunnet deltage i visse typer af undervisning med fortsat ret til dagpenge, men de seneste års finanslovsforhandlinger har givet en række stramninger på området

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Reglerne er senest ændret i januar 1997, hvor der blev indført en særlig regel for medlemmer, der modtager dagpenge, men som forud for ledigheden har fulgt en aftenuddannelse.

Der kan herudover bevilges uddannelsesorlov eller efter længere ledighed uddannelsesgodtgørelse til en lang række uddannelser, som ledige ikke kan deltage i på dagpenge. DLF/A's medlemmer kan orientere sig nærmere om disse muligheder i DLF/A's pjecer:

'Det handler om: De tre orlovsformer'

'Det handler om: Den 5-årige dagpengeperiode'

I det følgende orienteres alene om reglerne for deltagelse i uddannelse med dagpenge.

Ledige medlemmer, som ønsker at deltage i en uddannelse med fortsat ret til dagpenge, kan fremover også få tilsendt pjecen:

'Det handler om: Uddannelse under ledighed'.

Uddannelse med dagpenge

Ledige medlemmer kan deltage i forskellige former for uddannelse uden samtidig at miste retten til dagpenge. Imidlertid skal man under deltagelsen altid være aktivt arbejdssøgende og parat til at overtage formidlet arbejde. Dette indebærer bl.a., at man skal være i stand til og parat til at afbryde uddannelsen for at overtage et arbejde, dagen efter det er formidlet.

Der er desuden i reglerne fastsat en række begrænsninger/betingelser for de uddannelser, man har lov til at deltage i.

SU-berettigede uddannelser

Dagpenge kan som hovedregel ikke udbetales til ledige, der deltager i en uddannelse, der er en eller en del af en SU-berettiget uddannelse.

På helt særlige betingelser kan begrænset deltagelse i en SU-berettiget uddannelse alligevel komme på tale.

Betingelserne er:

- Uddannelsen skal være udbudt som åben uddannelse

- Uddannelsen skal kunne ajourføre og vedligeholde de faglige kvalifikationer

- Uddannelsen må højst have et omfang af 6 timer pr. uge eller svarende til 1/3 studenterårsværk.

Det er desuden en betingelse, at medlemmet tidligere har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse, og at a-kassen foretager en konkret vurdering af uddannelsens tilknytning til medlemmets hidtidige uddannelse og faglige område.

Eksempler på uddannelser: Cand.pæd., exam.pæd. ved DLH.

Andre uddannelser

Deltagelse i uddannelser, der ikke er dele af en SU-berettiget uddannelse, er mulig efter andre regler.

Som hovedregel er det muligt at deltage i denne form for uddannelse, blot undervisningen er under 20 timer pr. uge, dog må der kun under særlige omstændigheder være tale om undervisningsforløb, der er tilrettelagt med mere end 20 timer, og hvor den ledige så kun deltager under 20 timer. Er dette tilfældet, skal man forud for deltagelse sikre sig a-kassens godkendelse og opfylde de dokumentationskrav, som a-kassen måtte stille.

Eksempler på uddannelser: Merkonom-, HD-uddannelsen og DLH's korte kurser.

HF-undervisning

Det er (uanset SU-reglen) endvidere muligt at deltage i HF-enkeltfagsundervisning under 20 timer pr. uge.

Kombineres HF-undervisning med andre uddannelser, må det samlede timetal ikke overstige 20 timer pr. uge.

Faglige kurser

Ledige medlemmer kan deltage i op til 2 ugers undervisning (uanset timetal), hvis denne er arrangeret af den faglige organisation, a-kassen eller Arbejdsformidlingen. Formålet skal være at styrke medlemmets tilknytning til arbejdsmarkedet.

Aftenskoleundervisning

Ledige medlemmer kan deltage i aftenskoleundervisning.

Undervisningen udbydes af de forskellige oplysningsforbund FOF, AOF m.v., og der skal være tale om hobbyprægede undervisningsforløb, der ikke er kompetencegivende.

Hvis ledige vil deltage i undervisning

Hvis man som ledig tilmelder sig undervisning, har man pligt til straks at give DLF-A og Arbejdsformidlingen (AF) besked om sin deltagelse.

DLF/A vil derefter sende et skema om deltagelse i undervisning til medlemmet. På skemaet gives oplysninger omkring uddannelse m.v., hvorefter skemaet returneres til DLF/A.

Undervisning og formidlet arbejde

Hvis man bliver formidlet arbejde og undlader at overtage dette til fordel for undervisningen, vil dagpengeudbetalingen omgående ophøre.

Arbejdsophør og fortsat deltagelse i uddannelse

Medlemmer over 25 år, der umiddelbart før ledigheden har deltaget i en uddannelse i mindst 2 år samtidig med arbejde, kan bevare retten til dagpenge i indtil 12 uger (444 timer) under fortsat deltagelse, hvis uddannelsen foregår efter kl. 16.00 - og på lør- og søndage, og medlemmet ikke er selvforskyldt ledigt.

Denne regel gælder dog kun, hvis man forud for ledighed i mindst 2 år har haft arbejde i gennemsnit 30 timer ugentligt (fuldtidsforsikrede) eller 20 timer ugentligt (deltidsforsikrede) samtidig med deltagelse i uddannelsen.

Kontakt DLF/A

Der er tale om ganske komplicerede regler, som under uheldige omstændigheder kan føre til uforudset tab af dagpengeret.

Ledige medlemmer skal derfor altid kontakte DLF/A, før en konkret uddannelse påbegyndes.

DLF/A giver også gerne råd om uddannelsesmuligheder for ledige, selv om der ikke er konkrete planer om uddannelse.

Tlf.nr. og adresser for de lokale a-kassekonsulenter og DLF/A står bag i bladet.