Reallønnen sikret

Både de kommunale arbejdsgivere og forhandlerne for ansatte i amter og kommuner var tilfredse med det samlede overenskomstforlig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lørdag i sidste uge kunne forhandlerne for kommuner og amter og forhandlingsfællesskabet Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) give hinanden hånden på en ny overenskomst, der kommer til at gælde de næste tre år.

Lærerne skal stemme om det samlede overenskomstforlig fra den 4. til den 16. marts. Det samlede kommunale forlig bliver først til virkelighed, hvis både arbejdsgivere og ansatte stemmer for.

KTO fik opfyldt kravet om generelle lønstigninger på godt 5,6 procent. Oveni skal lægges resultatet af de lokale lønforhandlinger.

»Det er lykkedes os at sikre reallønnen, og jeg vil påstå, at der ikke er én, der kommer ud uden en reallønsforbedring, når organisationernes resultater bliver lagt oveni«, siger lærernes formand Anders Bondo Christensen.

Også formanden for KTO forhandlingsfællesskabet for 570.000 ansatte i amter og kommuner Dennis Kristensen var meget tilfreds med forliget.

»De enkelte organisationers resultater vil bidrage til, at der sker en reallønsforbedring«, sagde han ved pressemødet.

Forliget indebærer ud over reallønssikringen, at kommunerne forpligter sig til at etablere barselsfonde, at der indbetales pension under hele barselsorloven, og at de ansatte får en løngaranti, der betyder, at ingen går ned i løn i forbindelse med kommunalreformen. Også tillidsrepræ-sentanter bliver sikret en bedre beskyttelse i forbindelse med kommunalreformen. Reguleringsordningen, der sikrer et parallelt lønforløb mellem det private og det offentlige arbejdsmarked, videreføres, som den er. Det vil sige, at den kun udmønter 80 procent. Lærerne havde stillet krav om, at den udmøntede 100 procent.

Opgørelsestidspunktet for reguleringsordningen blev ændret, så kommunerne i fremtiden bedre kan lægge budgetter.

»Jeg er overbevist om, at alle på arbejdsgiversiden er tilfredse. Det er velkendt, at kommuner og amtskommuner ikke svømmer i penge. Jeg er glad for, at resultatet ligger inden for rammen af kommunernes budgetter«, sagde kommunernes topforhandler, borgmester Kjeld Hansen.

Parterne var enige om, at den omvendte forhandlingsmodel, der har betydet, at de enkelte organisationer selv forhandlede langt flere emner, end det tidligere har været tilfældet, var gået over al forventning.

»Modellen har styrket KTO. Vi har alle følt et fælles ansvar for, at det skulle lykkes«, siger Anders Bondo.

Organisationernes aftaler betyder, at der kommer flere måder at få lokal løn på. Nogle har sat 1,25 procent af lønsummen af til lokale forhandlinger, mens andre har sat 2,25 procent af. For lærernes vedkommende er der aftalt et centralt funktionstillæg, som er ens for alle, på 1,25 procent af lønsummen. De ansatte får sikkerhed for, at pengene bliver udmøntet.

»Det er ved denne overenskomst lykkedes at videreudvikle og udbygge perspektivet om lokal løn«, siger kommunernes forhandler Kjeld Hansen.