Kommuner med i ambitiøst IT-projekt

Et af verdens førende computerfirmaer vil gøre forsøg med danske skolers Internetopkobling

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle elever og ansatte skal have adgang til egen pc med Internetopkobling såvel på skolen som privat. Det er visionen bag et projekt, som politikerne i fire kommuner er ved at tage stilling til.

Projektet er sat i værk af Fujitsu Siemens, et af verdens førende firmaer inden for komplette computerserier. Det andet firma er Tele Danmark, og kommunerne er Kolding, Ølstykke, Rødovre og Ballerup.

Fujitsu Siemens ønsker ikke at fortælle om projektet på nuværende tidspunkt, men det ligger fast, at den pædagogiske overskrift har været at forbedre skoleelevers IT-kompetence og at skabe et nyt koncept for undervisning.

I første omgang bliver projektet formentlig afprøvet på udvalgte skoler, og finansieringen søges klaret gennem EU-fonde og kommunale tilskud.

I Kolding har politikerne som de første sagt god for projektet. Man mangler nu at finde frem til, hvilken skole der skal deltage, hvordan forsøget konkret skal udformes, og hvordan økonomien ser ud.

'Der er to økonomiske hurdler, der skal undersøges, grundomkostningerne og driftsudgifterne. Hvis skolerne skal betale markedsprisen i dag, vil det sikkert blive for dyrt, men måske kan man tjene nogle af pengene ind på andre områder, og måske falder prisen i fremtiden', siger skoledirektør Ib Hansen.

Projektet skal blandt andet bruges til at vurdere, om kommunens ambitiøse byggeplaner på skoleområdet skal ændres, i takt med at IT kommer til at spille en større rolle, og det skal bruges til at undersøge, om nogle af de midler, der bruges til undervisningsmidler, kan bruges anderledes

'Hvis eleverne kan være koblet op på skolens netværk på alle tider af døgnet, vil det sikkert få indflydelse på, hvilke undervisningsmidler der er brug for. Det handler ikke om at spare penge hverken på dette område eller med hensyn til skolebygninger, men det handler om at bruge pengene til de rigtige ting', siger Ib Hansen.

Digitale forsamlingshuse

Hvis projektet bliver en succes, forestiller Ib Hansen sig, at skolerne skal omformes til digitale forsamlingshuse, som de lokale frit kan bruge.

Projektet er mere omfattende end de projekter, Forskningsministeriet har været med til at sætte i gang på folkeskoleområdet, fordi eleverne også skal kunne koble sig på Internettet hjemmefra. Et lignende projekt er blevet en succes på gymnasierne i Nørresundby og Holstebro. Her var Tele Danmark også involveret.

'Vi lægger ikke skjul på, at vi kan se forretningsmæssige perspektiver i det, men vi er også med i projektet, fordi det er særdeles vigtigt at støtte IT-udviklingen i folkeskolen', siger direktør for productmanagement, Frank Olsen, Tele Danmark.

I Ølstykke har politikerne kun fået en enkelt orientering om projektet, og det er derfor for tidligt at sige, hvordan det bliver udformet, men pædagogisk-administrativ konsulent Vagn Hansen fortæller, at det måske kan omfatte en totalopkobling af kommunens fire skoler, og at det måske kan blive en del af kommunens skolemoderniseringsprojekt til 100 millioner kr.

I Rødovre, hvor man har skiftet skoledirektør, vil man administrativt begynde forfra på at vurdere projektet.-

Jan Kaare er freelancejournalist