Den svære søgning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Martin og Søren har valgt at holde foredrag om spionage og den mystiske Lenz. De går i 8. klasse og har allerede brugt mange timer på at klikke rundt på Internettet. De finder ikke rigtig noget. De kunne jo selvfølgelig også kigge i de mange bøger, deres hjælpsomme lærer har fundet til dem på biblioteket - men det gider de ikke rigtig. Det, der står i bøgerne, er sikkert alt for gammelt og alt for kedeligt. De vil hellere finde det helt rigtige på Nettet, så er arbejdet jo næsten gjort. Tror de. Måske kan 'Kvikke Lone' og 'Kloge Kasper' hjælpe. Navnene dækker over to flinke hjælpere, som giver lærere og elever gode råd til at finde det, de har brug for i et nyt søgecenter på EMU'en, www.emu.dk/emu000/010/. De prøver.

Ordet spionage giver ingenting i den første base, Uddannelsesbasen, som EMU'en foreslår at bruge. Næste forslag er søgemaskinen Kvasir. Den giver 420 resultater. Det er helt uoverskueligt. De spørger 'Kvikke Lone' om hjælp og får nogle råd om at indsnævre søgningen ved at bruge de boolske operatorer and, or eller not for at præcisere. De prøver altså at skrive 'spionage and lenz'. Nu kommer der syv resultater. Det er straks bedre. To af dem refererer til en bog fra Danmarks Blindebibliotek fra 1997 - ud med dem. De kan ikke bruges. Næste resultat ser lovende ud. En artikel fra TV2-nyhederne fra den 7. januar. Klik . . . Og frem kommer dagens TV2-nyheder - som jo er nogle ganske andre end dem, de søger. Okay, videre til den næste. En artikel fra den 4. januar i dagbladet 'Arbejderen', som udgives af Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister. Artiklen handler faktisk om Lenz, men giver ikke det overblik, drengene har brug for. Videre til næste resultat. Det er en artikel fra samme avis. Næste hit er fra Forsvarets oplysning og velfærdstjeneste. Aha, nu begynder det at ligne noget. Nu har de i det mindste to vidt forskellige holdninger til emnet at forholde sig til.

Den sidste artikel er fra Aktuelt online. Men igen bliver drengene skuffede.

Henvisningen refererer til en artikel fra den 30. december. Klikker man på det opgivede link, kommer man kun til dagens avis; man skal nemlig have et password for at komme til Aktuelts elektroniske arkiv - og det har drengene ikke.

Hvis skolen nu havde haft adgang til Skolernes databaseservice, Skoda, kunne de have prøvet at søge i Polinfo, som er Politikens artikelsamling fra dagspresse og magasiner. En søgning, der på 'spionage and lenz' ville have givet dem 15 artikler. Skolen har imidlertid ikke et Skoda-abonnement.

Drengene fandt altså ikke så meget, de kunne bruge, gennem EMU'ens søgecenter på de gratis databaser, men de lærte lidt om at søge ved at spørge 'Kvikke Lone'. De kunne også være gået til 'Kloge Kasper' og fået en mere grundig gennemgang af søgeværktøjer og Internettets sammenhæng.

Måske bliver Martin og Søren så gode til at søge, at de melder sig til Danmarksmesterskaberne i Internet-søgning. www.emu.dk/emu000/010/.

Tilmeldingsfristen er den 22. marts.