Sådan strejker lærerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overenskomstansatte kan forberede sig på konflikt, hvis forhandlingsparterne ikke er parate til at mødes igen.

En konflikt kan tidligst gå i gang 1. april, for der udløber den gældende overenskomst.

Det er en kollektiv konflikt, og derfor kan det enkelte medlem ikke selv bestemme, om han vil nedlægge arbejdet.

Det er kun de medlemmer, der bliver udtaget til konflikt, der skal deltage.

I denne situation er det Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), som dækker næsten 650.000 ansatte, der bestemmer, hvilke områder og hvor mange fra områderne der skal konflikte.

Normalt ville Lærernes Centralorganisation (LC) til en start udtage 15 procent af de overenskomstansatte medlemmer til en konflikt. Her vil LC forsøge at ramme særlige interessante kommuner eller skoler.

Hvis arbejdsgiverne vælger en lockout over for de overenskomstansatte, kan medlemmer, som ikke er udtaget, alligevel ende i konflikt.

Forligsinstitutionen vil normalt gribe ind, når parterne har varslet konflikt, hvilket skal ske, en måned inden konflikten går i gang.

Forligsinstitutionen har mulighed for at udsætte konflikten i to uger og fire dage. Forligskvinden har mulighed for at komme med en skitse til et mæglingsforlig.

Medlemmer, som er udtaget til konflikt, vil modtage konfliktstøtte, som svarer til gennemsnittet af de sidste tre måneders løn. Alle medlemmer skal betale konfliktkontingent. Medlemmer i konflikt skal deltage i demonstrationer, udstillinger og andet, som foreningen sætter i gang.

De, der bliver udtaget til konflikt, får besked, lige efter at arbejdsnedlæggelsen er varslet.

Konflikten stopper, når hovedstyrelsen meddeler det.

Løbende informationer og nyheder om et eventuelt konfliktforløb findes i Folkeskolen,på www.dlf.org og www.folkeskolen.dk

maria