Uskolet

Forsker: Kanondebat bør kanoniseres

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale, Enhedslisten og Liberal Alliance mener, at det skal være op til den enkelte folkeskolelærer, i hvilket omfang man vil følge indholdet af kanonlisterne for dansk og historie. Den borgerlige opposition er imod.

Men den politiske debat om, hvorvidt der overhovedet skal være obligatoriske kanonlister eller ej, er i sig selv et væsentligt udtryk for den danske kulturarv, mener en forsker ved Københavns Universitet. »Det siger meget om det danske samfund og vore værdier, at vi diskuterer, på hvilken måde vi skal undervise i hvilke emner. Selve debatten om, hvad der skal reguleres fra centralt hold, og hvad der skal overlades i tillid til de enkelte lærere, mener jeg bør være obligatorisk stof i folkeskolen«. I en kommentar til forslaget svarer en lærer, at

»det da sandelig lyder fint 
og fornemt alt sammen, 
men det skal vi såmænd 
nok selv bestemme«.

Uskolet er Folkeskolens bagside med opdigtet satire, som er inspireret af små og store begivenheder i tiden. Enhver lighed med tilværelsen, virkelige personer og nulevende hændelser er tilfældig og for det meste ikke med vilje. Ingen af de personer, som optræder i artiklerne, kunne finde på at gøre eller sige sådan i virkeligheden.