Kære forældre. . .

Kære muslimske forældre. . . Kære muslimske forældre til piger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg ved, I gør det, som I synes er det rigtige, det, der er det rigtige for jer og for jeres piger.

Det er jo derfor, at jeres døtre ikke må komme med på lejrskole, det er jo også derfor, at nogen af pigerne ikke må deltage i fælles bad med de andre piger, og vel derfor, at enkelte af jer slet ikke lader jeres døtre have gymnastik, og det er også derfor, at pigerne ikke må komme med på en bytur en sen eftermiddag.

Men er det også derfor, at nogen af jer ikke vil have, at de tager på biblioteket en eftermiddag for at finde oplysninger til brug i hjemmearbejdet, og er det også derfor, at nogen af jer kun lader jeres piger være sammen med familien efter skoletid. Er det derfor, at jeres piger ikke må komme hjem til nogen af de hvide danskere om eftermiddagen for slet ikke at tale om aftenen?

Jeg har arbejdet i 'jeres' kvarter af byen i mere end 23 år nu, jeg kender jeres piger ganske godt, og på nogle områder bedre, end I selv gør. Jeres døtre er nemlig lige så almindelige som de hvide danske piger.

Puberteten er ganske det samme for en muslimsk opdraget pige i Danmark som for en kristent opdraget pige i Danmark. De mange spørgsmål og følelser, der trænger sig på, er helt de samme.

Jeres døtre er meget interesserede i drenge, og drengene er meget interesserede i dem - naturligvis!

Jeres døtre er meget interesserede i stort set alle spørgsmål vedrørende seksualitet, de er faktisk mere interesserede end de hvide danske piger.

Hvordan kan det dog være, tænker I måske.

Jo, det er såmænd, fordi det er meget mere forbudt for dem.

Når vi har haft seksualundervisning, er der nogen af jer, der gang på gang siger fra, hvilket resulterer i, at det bliver endnu mere spændende - det forbudte er nu engang mere interessant end det tilladte!

Men - det kan resultere i en uvidenhed, som kan få fatale følger. Jeg har oplevet piger, der faktisk - i en alder af 14 år - ingen anelse har om, hvordan et barn bliver til, og dermed ikke kender de mulige konsekvenser af et samleje.

De finder en vej

Alt det med drengene er meget spændende for jeres piger. De mødes med dem, selvom I ikke tror det, de finder altid en vej. Pigernes allerstørste skræk er, at I finder ud af det. De er bange for, at I - eller hvad værre er - en fætter, en morbror, en moster eller et andet familiemedlem - ser dem blot stå på et hjørne og tale med en dreng. For så sker det værste, nemlig at familien, vennerne, omgangskredsen begynder at kalde pigen for en luder, for det synes I, hun er, hvis hun taler med en dreng.

Jeg ved godt, at I ikke synes, jeres egen datter er en luder, når hun taler med en dreng, men jeres onkel, jeres tante, jeres fætter synes det, og derfor synes I det også, hvis en kusine gør det, og så har vi balladen. Sådan er det i jeres hjemland.

Men kære forældre, I er ikke mere i jeres hjemland. De fleste af jeres døtre er født i Danmark, de er opvokset her, de ser, hvordan vi gør her. Vores døtre er ikke ludere, fordi de har en kæreste at holde i hånden og kysse lidt med. Det er et led i deres udvikling, det er på den måde, de gør nogle meget vigtige erfaringer, som I ikke vil lade jeres døtre få. Erfaringer, der er vigtige, når man lever i denne del af verden.

For nogle af jeres døtre sker der desværre det, at de ender med at fornægte jer. De stikker af og finder en mand at gifte sig med, en, de selv har valgt og elsker. Det er heldigvis ikke mange, I på den måde mister, men en er jo nok, ikke?

Når I udelukker jeres døtre fra at komme på besøg i danske hjem, nægter I dem et socialt liv, som er utrolig vigtigt for den integration, som I alle ønsker. I ønsker naturligvis det allerbedste for jeres børn, nøjagtigt som alle andre forældre. Men I gør det faktisk ret svært for pigerne. Alle de ting, man lærer ved at være 'ude i det sociale liv' sammen med jævnaldrende, når man går på burgerbar, når man går i byen og kigger på vinduer, når man sidder timevis hos veninden og snakker om drenge, alle de ting læres ved at se, hvordan andre gør - sådan lærer hvide danskere det også, men når I ikke vil lade jeres døtre deltage i det sociale samvær, så er deres muligheder for at lære det meget begrænsede.

De fleste af jeres piger lærer alligevel at færdes blandt vennerne i skolen. De lærer at begå sig i den lukkede verden, skolen er, de lærer, at her er man på én måde, og når man kommer hjem, er man på en anden måde.

Er I overhovedet klar over, hvor meget energi det kræver af jeres piger at skulle være to personer? At skulle forholde sig til to vidt forskellige normsæt og agere i dem.

Hold din kæft

De skal nemlig også kunne klare racistiske kommentarer fra alle mulige fremmede.

Et eksempel: Vi var på en tur til et museum og ventede på bussen. En mand - hvid mand - rasede:

'Gå hjem med jer, I perkere'. Jeres piger ignorerede ham, men han fremturede, og til sidst blev det for meget, og en af pigerne udbrød: 'Hold din kæft'. Jeg må indrømme, at jeg synes, det var en velplaceret bemærkning, selvom jeg plejer at rette dem, når de bander!

Også når vi er sammen med andre skoler med ingen eller meget få ikke-hvide danskere, hører de på racistiske kommentarer, og det er ikke kun fra dumme, uvidende elever, desværre også fra lærere. Men de tager det i stiv arm, og de svarer igen eller ignorerer!

Netop derfor skal I ikke være så bange. For I har nogle dejlige døtre, som til forskel fra mange hvide danske børn er opdraget.

Jeres døtre ved godt, hvad der er rigtigt og forkert, men hvis I bliver ved med at nægte dem de - for danske piger - helt almindelige ting, så er jeg bange for, at I mister dem. I har allerede mistet en del af deres fortrolighed, den har de - i mangel af bedre - givet mig.

I går også glip af mange gode diskussioner om store spørgsmål i livet. For jeres døtre fortæller mig, at de aldrig - sammen med jer - sætter spørgsmålstegn ved noget af det, det står i koranen. Men sammen med mig diskuterer de ægteskab, troskab/utroskab, kærester, drenges ret/ pigers pligt, sex, kærlighed, Gud/Allah, brug af tørklæde. Jeg kan love jer for, at det er med til at lære dem at tage stilling.

Jo, jeg ved godt, at der, hvor I kommer fra, skal man ikke tage stilling i skolen, men gøre, hvad der bliver sagt. Men jeres piger skal jo netop have en uddannelse her i Danmark og blive her, så de bliver nødt til at lære det.

Så kære forældre - tænk jer godt om - tænk på de mulige konsekvenser, der kan være af at udelukke jeres døtre fra det fællesskab, der er med til at gøre integrationen lettere for dem.