Forstyrrende ferie

Undervisningsministeriet fortæller forældrene om god feriekutyme

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lige fra første skoledag i januar og frem til påskeferien er der forældre, der tager deres børn ud af skolen i en eller to uger for at holde vinterferie. Det sker til stigende irritation for lærere og skoleledere, der mener, at fravær uden for skolens officielle ferier går ud over børnenes undervisning.

'Da jeg startede som viceskoleinspektør i 1978, var der måske et barn om året, der blev taget ud af undervisningen uden for skolens planlagte ferier. I dag er forældrene stort set ligeglade. Mange gør det, og det er et stigende problem. Fraværet griber forstyrrende ind i undervisningen', siger skoleinspektør på Borgeskovskolen i Nyborg, Benny Stougaard, til Fyens Stiftstidende.

Nu er der udsigt til, at de ferieglade forældre får et par borgerlige ord med på vejen fra Undervisningsministeriet. Inden længe udsender ministeriet en pjece om forældre og elevers rettigheder og pligter i folkeskolen. Her får de blandt andet at vide, hvad god opførsel er, hvis de vil holde ferie uden for de officielle skoleferier.

Ministeriets anbefaling lyder: Spørg om lov.

Ifølge pjecen bør forældrene henvende sig med deres ønske til skolelederen, hun får så af klasselæreren at vide, om der er specielle forhold, der taler for, at eleven skal være til stede. Det kan være et vigtigt forløb i undervisningen, eller at andre elever også skal have fri i samme uge.

Hvis læreren mener, at det ikke er okay, at eleven holder fri, giver skolelederen den melding videre til forældrene. Hun anbefaler dem i stedet at arrangere ski- eller solskinsturen i skolens ordinære vinterferie, og i den ideelle verden gør forældrene det, som de får besked på.

I virkelighedens verden er der ingen sanktioner, hvis forældrene ikke retter sig efter henstillingen fra skolelederen. Der er jo ikke skolepligt i Danmark.